Vliv influencerů na naše děti

Sociální média a influenceři se stali nedílnou součástí našeho života. Víte ale, jaký vliv mají na vaše děti?

Ať už je to Instagram, TikTok nebo YouTube, influenceři se na děti valí ze všech sociálních platforem. Na ně pak mohou mít velmi velký vliv – pozitivní, ale i negativní.

Nedůvěra v sebe sama

Jsem dost dobrá? Influenceři jako vzory dětí mohou ovlivnit vnímání jich samých, a být tak příčinou, proč o sobě začnou pochybovat. Dokonalá těla, která díky použitým filtrům vypadají naprosto bez chyby, jsou na Instagramu už běžným standardem. Co s tím? Utvrzujte svoje dítě, že i ono je perfektní právě takové, jaké je a vysvětlete, že instagram není reálný svět.

Kupní síla

Influenceři na internetu především vydělávají peníze – takže propagují ten šampon, parfém nebo müsli k snídani, od jehož výrobce dostali zaplaceno. Jenže to děti většinou nevědí, a tak samozřejmě touží po tom, co jim jejich idol řekne. Jistě nekoupíte jim všechno, na co si ukážou, ale vzpomeňte si, alespoň čas od času, jak i vás nějaká reklama při nákupu ovlivní.

Hodnoty

Je jedno, jakou cestu si zvolí, ale idoly udávají hodnoty a směřují děti na cestě životem. Asi byste to byli raději vy jako rodiče, ale děti mají vlastní hrdiny, kterým právě teď věří. Je proto více než důležité, abyste o influencerech věděli i vy a mohli případně zasáhnout. Můžete totiž zjistit, že vaše dítě touží zhubnout, protože jen tak bude krásné, nebo se dozvídá o ochraně klimatu a budoucnosti planety.

FOMO (strach z promeškání)

Influenceři hodně cestují a rádi ukazují fotografie událostí a zažitých dobrodružství. A potomci touží zažít to stejné. Vysvětlete jim, že tento životní styl není normální pro každého, právě naopak, a že velká dobrodružství můžete zažít i na zahradě. Ale ruku na srdce – nelíbilo by se i vám, cestovat po světě, nebo si jen zajít na koncert?

Zdroj: názory autora, https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.02975/full, https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.02685/full







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat