Dělat ze svých dcer princezny není dobré pro život

Všichni milujeme pohádky! A které dítě nechce být rytíř nebo princezna! Syndrom Popelky ukazuje, že mohou být špatným koncem pro nás i pro naše dcery.

Dětem vyprávíme nebo čteme pohádky odmalička, stejně jako to dělali rodiče u nás a jejich rodiče zase jim. Pohádky, ve kterých je jediným smyslem života princezny čekat na prince, aby ji zachránil a odvedl do svého zámku, kde spolu budou žít šťastně až do smrti. Bohužel si takové příběhy můžeme vzít až příliš doslova a rozvineme tak Popelčin komplex.

Co je Popelčin komplex

Popelčin komplex sahá až do našeho dětství a stejně jako vše, co nás v prvních letech našeho života formovalo, může ovlivnit naše pozdější vztahy a sociální vazby. Všechny ženy se podvědomě touží cítit chráněné a v bezpečí, teprve za tím stojí všechny další potřeby a touhy.

Za syndromem Popelky se skrývá strach z nezávislosti a princezny jsou tak velkým vzorem, protože udávají obraz ženy, která má čekat na prince až strhne růžové houští, polibkem probudí z věčného spánku nebo položí k našim nohám celý svět. Ve skutečném životě to ale nefunguje jako v pohádkách.

Mění se ženy i princezny

Podle pohádek má být žena nevinná, krásná a submisivní a samozřejmě závislá na svém manželovi nebo princi (princezna přece nemůže stanout v čele vojska nebo vést království). Pohádky tak sdělují, že žena může změnit svůj život pouze tím, že vstoupí do manželství s mužem.

Naštěstí se doba změnila a my ženy jsme mnohem dál, než jsme byly před 200 nebo třeba 30 lety. Máme vlastní práci, rovnocenné vztahy, jsme nezávislé a stojíme na vlastních nohou. Manželství už neznamená vzdát se vlastních práv a být ve „vlastnictví“ muže. Nicméně prostor pro zlepšení existuje vždy.

Svrhněte princeznu z trůnu

Samozřejmě to neznamená, že holčičky nemohou snít a poskakovat v kostýmu princezny Elzy nebo že byste nemohli strávit odpoledne se Sněhurkou. Přistupujte k pohádkám jako k něčemu ze světa fantazie a vysvětlete dcerám, proč je důležité být samostatná a soběstačná. Že zdravé sebevědomí a důvěra v sebe a své schopnosti jsou klíčem ke štěstí.

Naštěstí se mění i pohádky – už v nich nevystupují princezny jako zakleté chudinky, které „žijí“ až s tím správným mužem, ale jako princezny – bojovnice, takže na jejich konci to není princ, kdo zvedá meč na bílém koni.

Buďte klidně princeznou – silnou a sebevědomou, která stojí oběma nohama pevně na zemi. Postavte si svůj vlastní hrad, a pak do něj svého prince pozvěte – když budete chtít.

Zdroj: názory autora, https://en.wikipedia.org/wiki/Cinderella_complex, https://www.researchgate.net/publication/348910838_Cinderella_Syndrome_Women_with_Fear_of_Independence_Developing_a_Scale







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat