Téma války hýbe s dětským světem

„Mami? Co je to jaderná zbraň a proč je tu teď tolik lidí, kteří mluví jiným jazykem“? Nevíte, jak na tyto otázky šetrně odpovědět? Držte se jen základních faktů a pro všechny případy vypněte televizi. Diplomatické jednání je tu klíčové!

Rodičovství bývá samo o sobě náročné, ovšem v roce 2022 je těžší než kdy dřív. Nejenže jsme stále nenašli cestu z bludného kruhu pandemie, válka na Ukrajině vyvolává v domácnostech diskuse o tom, jaké změny a následky tento konflikt přinese. Vážné hovory občas zaslechnou i naše děti, takže čelíme dalšímu problému – jak se s nimi o tomhle všem vlastně bavit a reagovat na jejich otázky?

Mlčeti zlato? Ne tak úplně

Vy sami nejlépe víte, co svým dětem říci můžete a nemůžete. Pokud se vás zeptají, odpovídejte způsobem přiměřeným jejich věku a pomocí jazyka, kterému budou rozumět. U těch mladších se dají použít různé analogie, ovšem ty starší bývají náchylné k úzkostem, takže s fakty raději šetřete. Sdělte jim třeba jen to, že ruské jednotky překročily ukrajinskou hranici a lidé odtamtud prchají. Nedávejte jim víc, než potřebují vědět. Co ještě můžeme udělat?

Omezení médií jako nutnost

Děti jsou logicky vystrašené, když o obětech válečného konfliktu slyší v rádiu nebo vidí znepokojivé obrázky v televizi. Snažte se tedy omezit expozici médií, jak je to možné. Chcete-li své bližní zasvětit do historie těchto národů a možných příčin války, rozhodně vynechte násilí. Podstatnou věcí je zde i nestrannost. Zachovejte vlídnou tvář a snažte se jít cestou empatie.

Pozitiva? Lze je najít

Svým dětem připomeňte, že bez ohledu na to, jak a proč tohle celé vzniklo, bychom všem lidem měli prokazovat úctu a laskavost. Najděte způsob, jak se méně soustředit na negativní aspekty. Zkuste vyzdvihnout třeba to, že se celý svět spojil, aby uprchlíkům pomohl. V těchto těžkých časech bychom měli zdůrazňovat důležitost empatie, míru a toho, co lidé dokáží, když mají stejný cíl,“ uzavírá Anissa Mouti. V krajních případech lze vyhledat dětskou psychologickou pomoc.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat