Děsí vás porod aneb Čeho se každá těhotná tajně obává?

Těhotenství je nejen obdobím radostného očekávání, ale i obav. Nejen těch, zda bude miminko zdravé. Skoro každá těhotná bojuje s dalšími nejistotami a otázkami, s nimiž se ale běžně svému okolí nesvěřuje…

Co tedy skoro každou ženu v průběhu očekávání narození potomka (především toho prvního) napadne?

„Co když už nikdy nebude milování tak úžasné?“

Chuť na sex se během těhotenství a pak i po porodu mění. Zvláště v prvních měsících následujících po narození dítěte může být situace na poli milování poněkud složitá. Žena bojuje s hormonálními výkyvy, občas se přidají i bolesti při pohlavním styku, noci rodiče tráví vstáváním k dítku a krmením… k tomu téměř hororové příběhy kamarádek. Není nic divného, když se těhotná žena strachuje, že ji už nikdy nebude sex lákat tak jako dřív.

Hlavní je do ničeho se nenutit a netrápit se, pokud nezačnete toužit po milování úderem poslední hodiny šestinedělí. Tělesnou intimitu si můžete s partnerem „vynahrazovat“ třeba mazlením, doteky apod. Postupem času se vše vrátí do starých kolejí, uvidíte!

„Co když budu mít při porodu ‚nehodu‘?“

Další otázka, na kterou se jen málokterá těhotná zeptá, ale která napadne snad každou. Co když dojde při porodu – při všem tom tlačení – k samovolnému úniku stolice?

Odpověď je jednoduchá. K úniku stolice (či plynu) samozřejmě dojít může. Vyhnout se tomu můžete klystýrem, pokud se rozhodnete rodit bez absolvování této procedury (což je dnes zcela běžné), nemusíte být při této „nehodě“ nijak rozpačitá! Je to přirozené, personál porodnic je na takovou věc zvyklý. Pravděpodobně si ani nevšimnete, že k něčemu takovému došlo.

„Co když začnu rodit třeba v obchodním domě?“

Jak se blíží termín porodu, přemýšlí většina žen, kdy a kde vlastně porod začne. A do mysli se jim nezřídka vkrade i obrázek, jak jim praská voda třeba uprostřed obchodu, na přeplněné ulici, v autobuse apod. Co budou v takové situaci dělat? Co když je někdo uvidí?

Ve skutečnosti drtivé většině žen nepraskne voda najednou – spíše dochází k jejímu pomalému, postupnému úniku, případně až v porodnici po zásahu lékaře. Nicméně pokud budete patřit k tomu poměrně nízkému procentu žen, které zažijí začátek porodu jako z filmu, věřte, že to poslední, na co budete myslet, je, zda vás někdo vidí nebo čí podlahu jste právě zmáčela…

„Co když se mi nepodaří zhubnout to, co jsem v těhotenství nabrala?“

Téměř každá žena v těhotenství trochu přibere. To je naprosto přirozené. A pak stojí před otázkou, jak se kil navíc zase zbavit. Zapomeňte na fotografie všech možných celebrit a modelek, které jsou 2 týdny po porodu schopné nafotit reklamu na plavky! Rozhodně neexperimentujte s dietami alespoň během šestinedělí nebo během kojení! Pro většinu žen je naprosto přirozené, že jim chvíli trvá, než zase dopnou džíny, které nosily před těhotenstvím. Ale nebojte, svou původní váhu zase získáte!

„Co když nepoznám, že opravdu rodím?“

Většina těhotných ještě před porodem zažívá tzv. poslíčky – kontrakce, jež však ještě se samotným porodem nemají nic společného. Pak je ovšem celkem logické, pokud ženu napadne, zda nakonec rozliší ony poslíčky od skutečných kontrakcí.

Jak by vám potvrdily všechny zkušené matky – až budete rodit, určitě to poznáte. Porodní kontrakce jsou silnější, trvají déle a také se objevují v kratších intervalech. A nemusíte mít strach – i když dorazíte do porodnice předčasně, nic se nestane. Nebudete ani první, ani poslední!

„Co když nevydržím tu bolest při porodu?“

Bolest k porodu bohužel patří. A pro člověka je strach z bolesti přirozený. Nicméně každá žena zvládá bolest jinak, takže pokud slýcháte historky o nepřekonatelných nesnesitelných bolestech, vám se takové nakonec zdát nemusejí. Nicméně dnes již máte možnost využít tišících prostředků během porodu – pokud selžou nejrůznější dechová cvičení apod., můžete zvolit tzv. epidurál. Na tom není nic špatného.

„Co když nebudu dobrá máma?“

Tahle otázka napadne nejspíš každou ženu. A právě proto, že vám vytane na mysli, dobrá máma budete. Protože se budete snažit dělat všechno pro to, abyste svému dítěti poskytla tolik péče a lásky, kolik potřebuje.

„Co když moje dítě nebude hezké?“

Upřímně řečeno – čerstvě narozená miminka jsou pomačkaná, zarudlá, mívají šišatou hlavičku… A přesto všechno se vám bude zdát, že je to nejkrásnější dítě na celém světě.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:08
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat