Sladkosti děti doslova přitahují

U dětí, které jedí hodně sladkostí už v nízkém věku, je také větší pravděpodobnost, že budou toužit po cukru i v dospělosti. Proto by konzumaci cukru měli rodiče věnovat velkou pozornost.

Téměř každý rád jí sladkosti, dokonce i malé děti. Proto je důležité, aby rodiče sledovali, kolik cukru svým potomkům nabízí. Pediatři a odborníci na výživu radí, aby děti do dvou let cukr konzumovaly vůbec (1). Nejedná se však o přirozený cukr – fruktóza je například naprosto v pořádku, ale o cukr, který je do jídla nebo pití uměle přidaný. To znamená, že pokud má vaše dítě hlad, je rozhodně lepší ho zahnat kouskem jablka než čokoládovým koláčkem.

Na sladkosti si zvyknete brzy

Výživa v nízkém věku dětí má zásadní vliv na jejich pozdější potravinové preference. Tyto rané návyky je ale obtížné později změnit. Pokud tedy děti mají možnost v raném věku poznat různé příchutě, je větší pravděpodobnost, že si zvyknou i na kyselé nebo hořké potraviny. Tyto potravinové preference mohou v průběhu života výrazně přispět ke zdraví. Protože u těch, kdo konzumuje hodně cukru, je vyšší riziko obezity, cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění, vysokého krevního tlaku, rakoviny a zubního kazu (2).

Čajová lžička jako jednotka měření

Jak ale najít správnou míru, pokud přijde chuť na něco sladkého na zub? V ideálním případě by samozřejmě nejedly děti žádné výrobky s rafinovaným cukrem, ale asi jen málokterý rodič je schopný se mu vyhnout úplně. Jako zlatou míru si vezměte čajovou lžičku. Dvouleté a tříleté děti by měly dostat maximálně čtyři čajové lžičky (16 gramů) přidaného cukru denně, u čtyřletých až šestiletých by to pak mělo být maximálně pět čajových lžiček (20 gramů) (3). 

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28922262/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8156357/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8445636/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat