Důsledky rozchodu vůči dětem

Z vašeho vztahu se vytratila jiskra a vášeň. Co z něj zbylo? Pocit, že člověk ještě stále není tak úplně sám a dělí se o náklady na bydlení. Možná právě tohle vás popouzí k rozhodnutí, zda vyčpělé partnerství ukončit. Nejdřív zvažte důsledky vůči dětem!

Neklape to už delší dobu a vy chodíte jako tělo bez duše. Taky si noc co noc kladete otázku, zda s partnerem máte, nebo naopak nemáte, zůstat čistě jen kvůli dětem. Rozchod a rozvod má na děti negativní dopad, proto by každý nejprve měl udělat všechno pro to, aby k němu nedošlo,“ apeluje expertka s tím, že v posledních několika desetiletích vědecké výzkumy prokázaly pár nesmírně důležitých skutečností (1).

Kompletní rodina jako pilíř budoucího štěstí

Děti z nerozvedených rodin mají méně emocionálních problémů, oproti svým vrstevníkům tolik neinklinují k užívání alkoholu a drog, častěji studují vysokou školu, mají lepší vztahy s oběma rodiči, je u nich sníženo riziko rozvodu v dospělosti, dělají chytřejší rozhodnutí a prožívají finančně bezpečnější život (2). A to jsou dostatečné důvody k tomu, proč se nad svým vztahem ještě jednou zamyslet.

Pakliže pociťujete samotu, necítíte se spokojeně a šťastně, pořád je tu šance, že se s tím dá něco dělat. Pracujte na svém manželství, které vyžaduje práci a spolupráci, a to hlavně v období citové vzdálenosti mezi partnery. Mnoho problémů se skutečně dá vyřešit ke spokojenosti všech stran. Jisté věci ale ani ona neodpouští.

Jak je to s agresí nebo nevěrami?

Neexistuje omluva ani obhajoba. Pokud dojde k domácímu násilí, slovnímu napadání, závislosti nebo sériové nevěře, odchod z manželství může být tím nejlepším, co můžete pro své děti udělat. Aby navázaly zdravé vztahy, potřebují mít příklad toho, co to ten šťastný vztah vlastně je. V partnerství, které je plné konfliktů, děti podstupují lekce, jež je nutí k selhání v budoucích svazcích (3). Rozchod tak zvažujte už jen proto, že děti trpí úzkostí, pokud spolu jejich rodiče neumějí vycházet. Pamatujte, že mezi základní potřeby dítěte vždy patří pocit bezpečí a jistoty (1). 

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34860682/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4240051/, (3) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat