Pomoci dětem vyjádřit jejich hněv

Děti se hodně učí od svých rodičů. To, co se od nás naučí, si často berou s sebou do dospělosti. To, jak se vypořádáme se svými emocemi, je proto obzvláště důležité.

Záchvat vzteku mohou děti dostat v mnoha situacích. Někdy je to jen únava a podráždění nebo naopak příliš mnoho vnějších podnětů, které není dítě schopné zpracovat. Někdy to může být proto, že chce sledovat další díl oblíbeného seriálu, zůstat déle vzhůru nebo jíst zmrzlinu, i když jste brokolici „už nemohli“. Ale to, co je pro nás a naše miláčky zásadní, je dovolit a pochopit tyto emoce a emocionální stavy. Proč moje dítě reaguje tak, jak reaguje? A co bych měl mít na paměti? Zde je několik tipů, které pomohou našim dětem lépe vyjádřit svůj hněv a tím ho lépe zvládnout.

Zeptejte se, jak se vaše dítě cítí

Pokud jde o hněv, první reakcí rodičů je často zastavení emocí. Ale může být nesmírně důležité, aby vaše dítě vyjádřilo své vlastní pocity a náladu. Pokud se naučí, že být naštvaný není v pořádku, může se v budoucnu uzavřít. A často jsou za hněvem další složité pocity, které vedly k situaci. Pokud je vaše dítě smutné nebo možná uražené, může to vést k hněvu, protože ho pocity přemáhají. Položte si tedy otázku: Jak se cítí? Dejte pocitům jména a pomozte svému dítěti pochopit, co se v něm děje.

Pocity jsou od toho, abychom je cítili

Děti ještě neumí správně regulovat své emoce. Jako dospělí však často emocionálním výbuchům našich miláčků nerozumíme. Pokud má vaše dítě záchvat vzteku, nejlepším nápadem je zůstat v klidu a rozhodně jim nenadávat, soudit je nebo je nebrat vážně. Půl hodiny křiku jen proto, že chcete jít z vany do postele? Místo toho, abychom se rozhodli, že naše dítě reaguje přehnaně, měli bychom raději zvážit první bod a zeptat se na to našeho dítěte. Naše děti by si neměly myslet, že jsou jejich pocity něco špatného.  

Pomozte vyjádřit pocity

Zvláště malé děti často postrádají slovní zásobu, aby vyjádřily, proč jsou naštvané. Nebo zda jsou vůbec naštvané. Může pomoci dát vašemu dítěti příklady, které ilustrují obraz hněvu. Můžete se například zeptat, zda hněv cítí velký jako slon nebo silný jako lev. Hudba nebo pastelky mohou být také nástroje, které učí vaše dítě nové způsoby, jak se vyjádřit. Knihy nebo dětské seriály jsou také skvělými pomocníky. Například, pokud je rozzlobený lev ve skutečnosti tak zlý, protože má trn v tlapě – nebo králík je naštvaný, protože ho přátelé nechali samotného a on je ve skutečnosti osamělý. Tímto způsobem se vaše dítě učí, jak vznikají emoce a že hněv není vždy způsoben pouze jednou příčinou.

Nechte je být dětmi

Děti jsou individuální a všestranné, stejně jako každá jiná osoba. Proto bychom měli své děti učit, že mohou (a musí) být samy sebou. Například, pokud vaše dítě chce obout jiné boty, než jste mu vybrali vy, není objektivní důvod (snad kromě sandálek v zimě), proč jim to nedovolit. Když i ti nejmenší začnou vnímat svou vlastní osobu a sdělovat své touhy, je to něco, co bychom měli podpořit.

Mimochodem – oblékání letních bot v zimě. Jako rodiče bychom si měli udělat čas a klidně vysvětlit, proč to není dobrý nápad. Nebo ještě lépe: nechte dítě, aby na to přišlo samo. Ptejte se, které boty jsou teplejší a ve kterých mu asi nebude taková zima. Jaké je venku počasí? Snažte se nechat své dítě najít řešení a pochvalte ho za to. Zároveň to také posiluje sebevědomí.

Vysvětlete své vlastní pocity

Děti se učí to, co dokládáme my. Jsme jejich vzory, a proto je důležité, abychom šli příkladem. Takže pokud máte určitý pocit nebo emoci, řekněte o ní svému dítěti. Například, pokud na vás křičel a ublížil vám v záchvatu vzteku, i když určitě nechtěl. Vysvětlete mu: "To, že jsi to řekl, mě rozesmutnilo, protože..." a nenechávejte své dítě ve tmě. Sami o sobě nebudou vědět, jak se cítíte nebo co k tomu vedlo.

Buďte sami dobrým příkladem

Děti nasávají informace jako houba. Pokud v situaci reagujete přehnaně a křičíte, vaše dítě může také přijmout toto chování. Proto si uvědomte, že jste vzorem pro své dítě. Vidět, jak se vypořádáváte se svými emocemi, také pomáhá vašemu dítěti. Místo toho učte své děti síle pozitivního: Mluvit dobře o svých vlastních schopnostech pomáhá vašemu dítěti učit se, motivovat a rozpoznat své vlastní silné stránky. Pokud je vaše dítě rozrušené nebo stresované, mělo by vědět, že se věci opět zlepšují. Vysvětlete, jak může reagovat a jak důležité je cítit a vyjadřovat tyto emoce, i když jsou jen dočasné.

Některé reakce mají důsledky

Dítě může cítit, může se také čas od času vyděsit a být ohromeno vlastními emocemi. Měli bychom je ale také naučit, že je lepší emoce ovlivnit, než ho vyděsí. Cítit se špatně neznamená, že by například ve svém hněvu měli házet věci, bít ostatní nebo házet ošklivá slova na všechny kolem. Děti by se měly naučit, že jejich činy mohou mít také důsledky – například smutek nebo starosti.

Pocit bezpečí

Pravděpodobně nejdůležitějším bodem je nabídnout svým dětem otevřenou náruč. Měly by se cítit sebejistě, když s vámi mluví o svých emocích. Prvním krokem by proto mělo být vždy klidné prostředí, poslouchat, nesoudit a vnímat emoce dítěte.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat