Pandemie zapříčinila vyšší počet dětí s nadváhou

Dětská nadváha je celosvětovým problémem. A tento problém ještě zhoršila a prohloubila pandemie koronaviru, která mnohým přidala pěkných pár kilogramů navíc. Ne všichni se jich ale zbaví, což představuje zdravotní rizika.

Nadváhou trpí v České republice každé čtvrté dítě, obezitou každé sedmé (1). Přijde vám to moc? Takové výpočty Českého statistického úřadu platily před vypuknutím pandemie koronaviru. Jaká je situace teď? Mnohem dramatičtější. A to nejen u nás, ale i po celém světě.

Izolace jako důvod?

Pandemie byla náročná nejen pro dospělé, ale i pro děti. Omezená školní docházka, distanční výuka, sociální izolace, nošení respirátorů… Tohle všechno obrátilo jejich životy doslova naruby. Ačkoli už se dospívající zase vídají se svými spolužáky a nemusejí si ničím chránit dýchací cesty, následky covidu si nesou stále. A jsou viditelné na první pohled. Podle studie (2) zveřejněné v magazínu The Journal of the American Medical Association narostla obezita u dětí během pandemických let o 9 procent. Tohle nevěstí nic dobrého!

Už dost přibírání, je čas na změny

„Určité váhové přírůstky bezpochyby souvisejí s uzavřením škol a omezeným přístupem k fyzické aktivitě. Během pandemie bylo také spoustu rodičů vytížených a tedy méně schopných poskytovat svým dětem zdravou stravu. Ačkoli se nárůst obezity návratem do školních lavic výrazně zpomalil, ne všichni se nabraných nadbytečných kil zbaví,“ obává se lékařka a hlavní autorka studie Deborah Young. „Nadváha v dospívání se promítá i do nadváhy v dospělosti, což může vést k srdečním chorobám, vysokému cholesterolu, arteriální hypertenzi, diabetu a dalším komplikacím,“ varuje zdravotnice. „Buďte svým dětem příkladem a přimějte je ke zdravému stravování a pravidelnému pohybu, je to ta nejlepší investice do budoucna,“ uzavírá Deborah Young (2).

Zdroje: (1) www.czso.cz/documents/10180/91917742/13005319q1_53-60.pdf/f6073589-58b5-4551-9622-4a13140ee9e6?version=1.0, (2) www.jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2783690?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat