Jednání s obtížnými členy rodiny

Matky, otcové, sourozenci a jejich partneři, prarodiče, tchán s tchyní… Pakliže máte to štěstí, vycházíte s nimi. V opačném případě vám členové rodiny mohou způsobit nejednu vrásku. Jak s nimi jednat, pokud mezi sebou máte nějaký problém?

S rodinnými příslušníky je někdy těžké pořízení. Hádáte se s nimi na každé narozeninové oslavě, a dokonce i svatbě? Vadí vám nevyžádané rady tchyně a neustálé poučování ze strany otce? Hněv a frustrace vůbec nic nevyřeší, ale emoční inteligence ano! Co byste měli udělat proto, aby konflikty s obtížnými členy rodiny nepřerostly v hlubokou a trvalou zášť?

Stanovte a udržujte hranice

Představte si, že máte s partnerem navštívit panovačného tchána. Předem se dohodněte, jak dlouho bude návštěva trvat. Můžete také nastavit hranice pro témata konverzace. Pokud jste vy a vaši příbuzní měli v minulosti vášnivé hádky kvůli politice, náboženství či jiným rozdílným názorům, bude nejlepší, když se okruhu podobných témat budete vyhýbat. V nouzi vždy pomůže věta: „Dnes se o tom nehodlám bavit.“ Nebo: „Pokud budete toto téma stále vytahovat, v zájmu nás všech odejdu.“

Zvládněte svůj vlastní stres

Chvíli předtím, než budete muset komunikovat s někým, kdo na vás „nasazuje“, snižte hladinu stresového hormonu kortizolu. Proveďte krátkou meditaci, projděte se přírodou, párkrát se zhluboka nadechněte, nebo si dejte něco dobrého. (Začnete-li pociťovat stres během samotné společenské akce, neváhejte se omluvit z místnosti, na několik minut ji opusťte a proveďte něco z výše uvedených tipů.)

Vybudujte si svou emoční inteligenci

Posílením své emoční inteligence můžete zlepšit svou schopnost rozumět, zvládat a vyjadřovat emoce. To má pozitivní vliv nejen na vaše rodinné vztahy, ale i na vaše celkové duševní zdraví. „Protivníka“ (v přeneseném slova smyslu) nesuďte, ochotně uznejte jeho nedostatky a pokuste se je omluvit. Ostatně, třeba má i silné stránky. Vždy je ochoten pomoci, podporuje vaše děti a tak dále.

Nikoho se nesnažte změnit

Uvědomte si, že člen rodiny, který je v obtížné situaci, může procházet vlastními drsnými podmínkami. Od osobní nejistoty až po závislost na látkách nebo duševních onemocněních. Jistě, tyto faktory jeho nevhodné chování neomlouvají, nicméně empatičtějším přístupem k němu lépe porozumíte tomu, proč jedná tak, jak jedná. Smiřte se s tím, že někteří lidé mají názory nebo priority, které se nikdy nemusí shodovat s těmi vašimi. Vaše dospělé děti, sourozenci nebo rodiče udělají to, co uznají za vhodné, a nemůžete jejich postoj změnit.

Kdy kontakt přerušit?

V jakém bodě už nefungující rodinný vztah nestojí za záchranu? To může záviset na různých faktorech. Lidé, kteří vás neustále vystavují verbálnímu, emocionálnímu nebo psychickému zneužívání, permanentně vás napadají, uráží a manipulují s vámi, se možná potřebují nadechnout – stejně jako vy. Sobě i jim dopřejte čas, dočasně se od nich odpojte a nechte veškeré emoce vychladnout. Leckdy to zabere.

Zdroje: www.verywellmind.com/how-to-navigate-difficult-relationships-with-family-5120173 - celý článek






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat