Reakce na špatné vysvědčení

Vlastně by to byl den jako každý jiný – kdyby ale nebylo toho nepříjemného vysvědčení, ze kterého mnoho dětí bolí bříško. A vy svoje zklamání také schováváte jen těžko, protože jste si známky představovali trochu jinak…

Vysvědčení – někomu k radosti, jinému ke zděšení. Hlavně je důležité stát při dítěti – utěšit ho, nenadávat a povzbudit. Co jste si přáli, není v tuto chvíli důležité – a vašemu dítěti vůbec nepomáhá, když na něj budete protivní. Nevrlou příšeru tedy rychle spolkněte a věnujte svému dítěti plnou pozornost. 

Empatie pomáhá!

Samozřejmě byste se mohli rozčilovat a zdůrazňovat, jak důležité jsou známky a učení ve škole, ale: To vám ani vašemu dítěti nepomůže a jen se od sebe vzdalujete. To, co vaše dítě právě teď nejvíce potřebuje, je vaše porozumění a pohodlí. Vezměte své dítě do náruče, nesrovnávejte je ani s jejich sourozenci a ujišťujte je, že špatné vysvědčení rozhodně nemá vliv na to, jak moc ho milujete.

Známky neříkají nic o tom, kolik úsilí dítě vynaložilo. Pokud je ve třídě špatná atmosféra, hodiny se ruší a vztah mezi učitelem a dítětem je křehký, měřitelné úspěchy často trpí.

Špatné známky jsou obvykle výsledkem kombinace několika faktorů. A pak samozřejmě více či méně důležitou roli hraje i věk vašeho dítěte. V pubertě mají mladí lidé zájmy, které často kolidují se školou, a propadání je úplně normální. Špatné známky jsou dostatečným trestem, takže vaše dítě nepotřebuje ještě negativní komentář od mámy a táty.

7 tipů, jak se dobře vypořádat se špatnými známkami

Špatné vysvědčení je pro děti a často i pro rodiče ponižující a zklamání. Pokud by se týkalo i vás, máme pro vás tipy, co společně dělat, aby příští vysvědčení vypadalo trochu jinak – bez nátlaku, ale se spoustou empatie.

1. Zachovejte klid a pamatujte, že to jsou „jen“ známky a ne katastrofa. Stůjte při svém dítěti, je to mnohem víc než jen žák nebo student. Představte si, jak důležité je tohle vysvědčení, kdyby zítra skončil svět.

2. Přemýšlejte o tom, jak se vaše dítě cítí. Co od vás teď potřebuje nejvíce? I když se zdá, že je naprosto nad věcí a v pohodě, i jemu na známkách záleží. Stůjte při svém dítěti a řekněte mu, v čem je dobré. Udělejte si seznam „věcí, které na tobě miluji“ a utěšujte ho, dokud úsměv opět nezvítězí.

3. Prosím, netrestejte své dítě, protože to působí demotivačně a vy pravděpodobně chcete dosáhnout pravého opaku. Lidé jsou motivovaní, když je něco zajímá, když je baví něco dělat a jsou aktivní. Pokud vaše dítě rádo sportuje nebo kreslí, povzbuďte je k tomu – může to pomoci znovu vybudovat jeho sebevědomí.

4. Neobviňujte své dítě a pamatujte, že špatné známky mohou negativně ovlivnit sebevědomí. Vaše dítě nyní potřebuje pozitivní zkušenosti. Dejte mu zodpovědnost přiměřenou věku, aby mohl zažít vlastní účinnost.

5. Pokud máte zájem o dobrý vztah mezi rodičem a dítětem, nevytvářejte tlak tím, že svému dítěti na zbytek školního roku stanovíte nereálné cíle. Vaše dítě pravděpodobně nemá strategii, jak zlepšit známky, chce to čas a odvahu. 

6. Zeptejte se svého dítěte, zda má nějaké nápady, jak ve škole postupovat, a nabídněte mu pomoc. Vyprávějte o svých vlastních selháních a o tom, jak jste se vždy dokázali postavit na nohy. Naučte své dítě, jak se vypořádat s překážkami, jak být skálou v příboji.

7. Obejměte ho a užijte si krásný den nebo odpoledne. Zapomeňte na vysvědčení i známky. Budujte si pevný vztah mezi sebou, aby vědělo, že vás špatné známky mrzí stejně jako jeho, ale to pevné pouto mezi vámi to nemůže nijak ovlivnit. 

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat