Reakce na špatné vysvědčení

Vlastně by to byl den jako každý jiný – kdyby ale nebylo toho nepříjemného vysvědčení, ze kterého mnoho dětí bolí bříško. A vy svoje zklamání také schováváte jen těžko, protože jste si známky představovali trochu jinak…

Vysvědčení – někomu k radosti, jinému ke zděšení. Hlavně je důležité stát při dítěti – utěšit ho, nenadávat a povzbudit. Co jste si přáli, není v tuto chvíli důležité – a vašemu dítěti vůbec nepomáhá, když na něj budete protivní. Nevrlou příšeru tedy rychle spolkněte a věnujte svému dítěti plnou pozornost. 

Empatie pomáhá!

Samozřejmě byste se mohli rozčilovat a zdůrazňovat, jak důležité jsou známky a učení ve škole, ale: To vám ani vašemu dítěti nepomůže a jen se od sebe vzdalujete. To, co vaše dítě právě teď nejvíce potřebuje, je vaše porozumění a pohodlí. Vezměte své dítě do náruče, nesrovnávejte je ani s jejich sourozenci a ujišťujte je, že špatné vysvědčení rozhodně nemá vliv na to, jak moc ho milujete.

Známky neříkají nic o tom, kolik úsilí dítě vynaložilo. Pokud je ve třídě špatná atmosféra, hodiny se ruší a vztah mezi učitelem a dítětem je křehký, měřitelné úspěchy často trpí.

Špatné známky jsou obvykle výsledkem kombinace několika faktorů. A pak samozřejmě více či méně důležitou roli hraje i věk vašeho dítěte. V pubertě mají mladí lidé zájmy, které často kolidují se školou, a propadání je úplně normální. Špatné známky jsou dostatečným trestem, takže vaše dítě nepotřebuje ještě negativní komentář od mámy a táty.

7 tipů, jak se dobře vypořádat se špatnými známkami

Špatné vysvědčení je pro děti a často i pro rodiče ponižující a zklamání. Pokud by se týkalo i vás, máme pro vás tipy, co společně dělat, aby příští vysvědčení vypadalo trochu jinak – bez nátlaku, ale se spoustou empatie.

1. Zachovejte klid a pamatujte, že to jsou „jen“ známky a ne katastrofa. Stůjte při svém dítěti, je to mnohem víc než jen žák nebo student. Představte si, jak důležité je tohle vysvědčení, kdyby zítra skončil svět.

2. Přemýšlejte o tom, jak se vaše dítě cítí. Co od vás teď potřebuje nejvíce? I když se zdá, že je naprosto nad věcí a v pohodě, i jemu na známkách záleží. Stůjte při svém dítěti a řekněte mu, v čem je dobré. Udělejte si seznam „věcí, které na tobě miluji“ a utěšujte ho, dokud úsměv opět nezvítězí.

3. Prosím, netrestejte své dítě, protože to působí demotivačně a vy pravděpodobně chcete dosáhnout pravého opaku. Lidé jsou motivovaní, když je něco zajímá, když je baví něco dělat a jsou aktivní. Pokud vaše dítě rádo sportuje nebo kreslí, povzbuďte je k tomu – může to pomoci znovu vybudovat jeho sebevědomí.

4. Neobviňujte své dítě a pamatujte, že špatné známky mohou negativně ovlivnit sebevědomí. Vaše dítě nyní potřebuje pozitivní zkušenosti. Dejte mu zodpovědnost přiměřenou věku, aby mohl zažít vlastní účinnost.

5. Pokud máte zájem o dobrý vztah mezi rodičem a dítětem, nevytvářejte tlak tím, že svému dítěti na zbytek školního roku stanovíte nereálné cíle. Vaše dítě pravděpodobně nemá strategii, jak zlepšit známky, chce to čas a odvahu. 

6. Zeptejte se svého dítěte, zda má nějaké nápady, jak ve škole postupovat, a nabídněte mu pomoc. Vyprávějte o svých vlastních selháních a o tom, jak jste se vždy dokázali postavit na nohy. Naučte své dítě, jak se vypořádat s překážkami, jak být skálou v příboji.

7. Obejměte ho a užijte si krásný den nebo odpoledne. Zapomeňte na vysvědčení i známky. Budujte si pevný vztah mezi sebou, aby vědělo, že vás špatné známky mrzí stejně jako jeho, ale to pevné pouto mezi vámi to nemůže nijak ovlivnit. 

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat