Kazy mléčných zubů jsou problematické pro dětské zdraví

Zkažené mléčné zuby. Nechat je vytrhnout, nebo počkat, až vypadnou samy a nahradí je trvalý a doživotní chrup? To je otázka, kterou si klade mnoho rodičů. A jaká je odpověď?

Mléčné zoubky se prořezávají během kojeneckého věku. Zpravidla se nejprve vyklubou střední řezáky následované těmi postranními, dále pak první stoličky, špičáky a druhé stoličky (1). Protože časem stejně vypadají, čímž udělají prostor stálému chrupu, řada rodičů jim nevěnuje příliš velkou pozornost.

Banalita, nebo zanedbaná péče?

Pravda je ovšem taková, že dentální potíže jsou velmi častou příčinou pediatrické nemocniční hospitalizace (2). Minimálně jeden neléčený zubní kaz má pak celá polovina dětí do šesti let (3). Co ho způsobuje? Podle australské stomatoložky Mihiri Silvy je nejrizikovějším faktorem cukr, který je přítomen v mateřském mléce i sladkých jídlech a nápojích (4). Bakterie pobývající v ústech ho pak mění na kyselinu, která napadá sklovinu a zanechává ji ke kazům náchylnější. Z tohoto důvodu se důsledně varuje před uspáváním dětí s lahví v puse, protože jejich zoubky se pak v cukru doslova koupou. Jak je to s léčbou?

Ten zub musí ven!

Další australský stomatolog, kterým je Luke Cronin, vidí jediné řešení – odstranění zkaženého zubu v celkové anestezii, aby to pro malého pacienta bylo co nejméně stresující. Kaz v mléčných zubech může podle něj bránit vývoji celé čelisti, protože zanechává mezery, které okolním zubům umožňují pohyb, což zase zhoršuje a někdy i naprosto znemožňuje správný průchod trvalého chrupu čelistí. Zkažené zuby mohou také dítěti ovlivnit stravování, což má velký dopad na výživu. Nemluvě o tom, že se kvůli nim možná nebude chtít usmívat, čímž se zhorší i sociální vývoj. Klíčová je samozřejmě i následná prevence.

Není čas ztrácet čas

Čistění zoubků dvakrát denně pomocí pasty úměrné k věku dítěte, dále pak konzumace zdravé a vyvážené stravy, omezení cukru i pravidelné stomatologické prohlídky – tohle všechno riziko rozvoje kazů snižuje. Čím dříve tyto dobré a prospěšné návyky jako rodič nastavíte, tím pro vašeho potomka lépe.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Dočasný_chrup, (2) www.health.vic.gov.au/your-health-report-of-the-chief-health-officer-victoria-2018/oral-health/child-oral-health, (3) www.healthdirect.gov.au/tooth-decay, (4) www.houseofwellness.com.au/health/baby-tooth-decay






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat