Tipy proti ranní nevolnosti v těhotenství

První trimestr může být pro maminky psychicky i fyzicky náročný. Nepodléhejte splínům a své ranní nevolnosti řešte včas. Pomohou menší porce i studená kuchyně!

Potraviny, které způsobují nevolnost nebo ranní nevolnost, často mají silné vůně nebo textury, které se během těhotenství jeví jako nepříjemné či rovnou odporné. Ve skutečnosti mnoho případů prenatální nevolnosti (neboli „ranní nevolnosti“) souvisí spíš s pachem než s jídlem, přičemž na seznam nežádoucích potravin obvykle patří maso, mléčné výrobky, vejce, cibule, česnek, čaj a káva. Naštěstí averze k jídlu obvykle po prvním trimestru odezní, nicméně každá rada je v tomto směru vítána. Tyto tipy jsou k nezaplacení!

Zjednodušte jídelníček

Nevolnost přichází ve chvíli, kdy se přiblížíte k jídlu, například při vaření. Proto je moudré nepřidělávat si starosti a přejít na co možná nejsnáze připravené, téměř hotové svačiny. Podávejte kuře na grilu a nakrájenou zeleninu, do parní fritézy vhoďte pár brambor společně s plátkem hovězího masa nebo tofu.

V případě nouze přejděte na studenou kuchyni

Jelikož hlavním spouštěčem nevolnosti bývají vůně, jak již bylo uvedeno, možná budete chtít přejít na studené pokrmy a koktejly. Vhodná jsou zeleninová a ovocná smoothie, která se snadno dají přizpůsobit podle osobních preferencí. Jejich součástí může být i jeden velký pomocník všech nastávajících maminek. Řeč je o zázvoru, který různé preklinické a klinické studie vyhodnotily jako účinnou a bezpečnou léčbu nevolnosti a zvracení v souvislosti s těhotenstvím (1).

Upřednostňujte menší porce

Velká jídla mohou být pro žaludek těžká. Častější konzumace menších porcí se jeví jako lepší možnost. Jestli na jídlo v průběhu dne zapomínáte, nastavte si na mobilu výstražné upozornění.

Užívejte prenatální vitaminy

Prenatální vitaminy jsou důležité zejména v raných fázích gravidity. I když může být lákavé je vynechat, zvlášť pokud přispívají k vaší nevolnosti, nedělejte to! Prenatální vitamin vyplňuje mezery ve výživě a přispívá k optimálnímu vývoji plodu.

Dodržujte pitný režim

Averze se neobjevuje pouze k jídlu, ale i k tekutinám, což situaci trochu komplikuje. Nikdy však na pitný režim nezapomínejte, protože dehydratace může ve skutečnosti nevolnost jenom zhoršit. Preferujte čistou vodu, popřípadě vodu s citronem, zředěné ovocné šťávy a ovoce a zeleninu obsahující vodu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818021







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

17 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:52
190 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:49
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat