Důležité živiny pro vaše děti

Aby vývoj a růst probíhal dobře, potřebují děti vitaminy a minerály – a v dostatečném množství. Které živiny děti bezpodmínečně potřebují a jak je získat?

Pokud jde o jídlo, děti mají často svůj vlastní názor: ovoce a zelenina obvykle nejsou příliš oblíbené, zatímco pizza, těstoviny a hranolky až příliš. Mnoho rodičů si tak klade otázku, zda se o své potomky stále dostatečně starají, zvláště když procházejí růstovým spurtem nebo čelí problémům ve škole.

Doplňte folát zeleninou

S doplňováním vitaminů rozpustných ve vodě zpravidla nejsou problémy – s výjimkou folátu. Tělo ho potřebuje pro dělení a růst buněk, včetně červených krvinek. Je to zvláště důležité během těhotenství, raného dětství a puberty. A kde se skrývá vitamin B? 

Přírodními zdroji jsou především zelená zelenina jako endivie, polníček, kapusta, růžičková kapusta, špenát, ale také vejce, jahody, luštěniny a celozrnné výrobky. Zejména obilné klíčky a otruby nabízejí hodně folátu. 

Sluneční světlo pro vitamin D

Pomocí UV-B paprsků si tělo dokáže vitamin D vyrobit samo v kůži. To však ti nejmenší neumí. V prvních 12 až 18 měsících života proto potřebují další podávání ve formě tablet nebo kapek. Protože vitamin D je extrémně důležitý pro zdraví kostí: podporuje vstřebávání vápníku ve střevech a zvyšuje zabudování minerálu do kostí. Pokud je ho nedostatek, dětská kostra se nemůže správně vyvíjet; kosti měknou a deformují se (křivice). Nedostatek vitaminu D se může vymstít i ve stáří, neboť přispívá k rozvoji osteoporózy (úbytku kostní hmoty).

Odhaduje se, že strava pokryje asi 10 až 20 procent potřeby. Jen málo potravin však nabízí významné množství vitaminu D. Vynikají především játra, vaječný žloutek, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku a mořské ryby jako losos, sleď a makrela. 

Aby se děti mohly naplnit vitaminem D, je nejlepší trávit každý den dostatek času na čerstvém vzduchu – i v zimě. Běh, skákání, lezení a hraní, to vše posiluje svaly, které zase stimulují tvorbu kostí, které se formují a posilují s výzvami. Na druhou stranu se děti odmala učí, že pohyb je přirozenou součástí každodenního života. Aktivní životní styl jim později v dospělosti prospěje, protože pohyb v každém věku podporuje pevnost kostí po celý život.

Silné kosti potřebují vápník

Stejně jako pevný dům nelze postavit bez kamenů, je tvorba kostí možná pouze díky vápníku. Vynikajícími zdroji jsou kromě mléčných výrobků ořechy, semínka, jádra, minerální voda bohatá na vápník (více než 150 miligramů vápníku na litr) a zelená zelenina, jako je kapusta, brokolice, pórek, rukola nebo špenát. 

Chytře zvyšte výtěžnost železa

Kojenci v druhé polovině života a malé děti rychle rostou a zvyšují objem krve. To zvyšuje potřebu železa. To je nepostradatelné pro červené krevní barvivo hemoglobin a umožňuje tak transport kyslíku v krvi. Dětský mozek se navíc rychle vyvíjí a také potřebuje stopový prvek pro svůj kognitivní výkon.

Maso je výborným zdrojem, ale pozor: Drůbež obsahuje jen polovinu železa než hovězí maso – takže mnoha dětmi oblíbené kuřecí nugety jsou v tomto ohledu méně výhodné než boloňské špagety s mletým hovězím masem.

Působivý je také obsah železa v amarantu, ovesných vločkách, prosech a quinoi. Mezi další rostlinné zdroje patří ořechy, semena, jádra (zejména dýňová), luštěniny a zelená listová zelenina. Tělo však hůře zužitkovává železo z rostlinné stravy, výtěžnost lze ale zvýšit ovocnými kyselinami nebo vitaminem C: kaši zkombinujte například s malinami nebo dětem nabídněte čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu.

Přidejte na talíř jód

Jód je základní složkou hormonů štítné žlázy. Tyto mediátory řídí energetický metabolismus a zajišťují normální růst, zejména mozku a kostí. Bohužel mnoho evropských zemí spadá do oblastí s nedostatkem jódu.

Kromě mléka a mléčných výrobků patří k nejvýznamnějším zdrojům mořské ryby a další mořští živočichové a rostliny, jako jsou mušle a řasy; na druhé straně sladkovodní ryby neobsahují téměř žádný jód. V domácnosti je nejlepší důsledně používat jodizovanou kuchyňskou sůl. 

Zdroj: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0025712516372960?via%3Dihub - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat