Riziko dětské potravinové alergie snižuje vlastnictví psa nebo kočky

U dětí vyrůstajících se psy je méně pravděpodobné, že se u nich vyvine alergie na vejce, mléko a ořechy. Společnost koček je zase přínosná pro prevenci nesnášenlivosti pšenice a sójových bobů. A proč z toho úplně nejhůř vychází křeček?

Potravinová alergie se mezi dětmi bohužel hodně rozmohla, neboť jí dle statistik trpí 6 až 8 procent jedinců (1). Že je to banalita, u které si stačí dát pozor na to, co si potomek bere do úst? S tím nelze souhlasit. Tenhle stav dost podstatně snižuje kvalitu života pacienta i celé jeho rodiny, protože představuje významnou zdravotní zátěž. Nemluvě o hrozícím anafylaktickém šoku, který může být i smrtelný. Vědci si dlouho lámali hlavu s tím, jak by se dětské potravinové alergii dalo předejít. A jejich bádaní konečně přineslo ovoce.

Prevence v podobě štěkotu, mňoukání a zvířecích chlupů

Máte psa nebo kočku? Že ne? Možná o pořízení domácího mazlíčka teď budete hodně vážně uvažovat. Poznatky nedávné japonské studie publikované v magazínu PLOS One sdělují, že děti, které již od raného věku, v ideálu už toho prenatálního, vyrůstají v milé společnosti psů a koček, mají omezené riziko zmíněné alergie o 15 procent (2).

Naděje, která přináší dobré výsledky

Myslíte si, že to není možné ani reálné? Ale ono asi vážně je. Autoři této studie dlouhodobě sledovali více než 66 tisíc dětí, přičemž zjistili, že jsou-li v raných fázích života poblíž psů, je u nich méně pravděpodobná alergie na vejce, mléko a ořechy. V případě koček jde prý zase o menší náchylnost k nesnášenlivosti pšenice a sójových bobů. Při vysvětlování údajné souvislosti mezi expozicí domácích mazlíčků a potravinovými alergiemi vědci poukázali na takzvanou „hypotézu hygieny“, která říká, že děti by měly být vystaveny bakteriím, aby se jim vyvinul zdravý imunitní systém. Zní to sice hezky, ale na péči o velkého chlupáče se tak docela necítíte? Pokud chcete místo něj svým potomkům pořídit třeba hlodavce, zřejmě to není ten nejlepší nápad. Z uvedené studie totiž vyplynulo, že expozice křečků dětem podstatně zvyšuje riziko alergie na ořechy.

Zdroje: (1) www.newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/likelihood-of-child-outgrowing-food-allergy-depends-of-type-severity-of-allergy/, (2) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0282725#pone.0282725.ref032






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat