Vyvolání porodu přirozenou cestou

Předpokládané datum porodu je za vámi, ale ono se pořád nic neděje. Že by byl konec těhotenství v nedohlednu? A je vůbec něco, co pro urychlení narození svého potomka můžete udělat?

Od vyprávění zasloužilých matek až po domnělé vědecké poznatky přetrvává mnoho mýtů o tom, jak může žena přirozeně vyvolat porod. Mimochodem, předpokládané termíny nejsou dogma, pouze čtyři procenta žen porodí v přesné datum, které jim lékař určí, takže nepropadejte panice, pokud ještě necítíte poslíčky a ani nic jiného.

Kdy je ten správný čas?

I když je čekání těžké, většina lékařů a porodních asistentek nenavrhne vyvolání porodu, dokud neuplynou zhruba dva týdny od vašeho termínu. Obecně pak platí, že po 42 týdnech těhotenství se zvyšuje riziko komplikací. V tomto okamžiku budete mít s největší pravděpodobností možnost lékařské indukce. Maminkám, které však jsou po termínu porodu a chtějí pomoci svému malému zapojit se do vnějšího světa dříve, se hodí přirozené techniky, z nichž některé preferovaly již naše babičky.

Sex

Začněme nejdiskutovanější metodou přirozeného vyvolání porodu – pohlavním stykem. Ačkoli neexistuje žádný přímý důkaz, že by milování mohlo porod uspíšit, má něco do sebe. Sex uvolňuje prostaglandiny, látky podobné hormonům, které jsou jako léky používané právě k vyvolání porodu. Stimulují děložní čípek a mohou způsobit kontrakce.

Pak je tu taky oxytocin, další chemická látka, jež je během milování na historickém maximu. Oxytocin bývá známý tím, že taktéž pomáhá při kontrakcích. Pro jeho produkci přitom stačí stimulovat bradavky. Suma sumárum, pokud vám sex vyhovuje, nebude na škodu ho zkusit.

Cvičení

Ze všech tří metod na tomto seznamu může být cvičení tou nejlepší volbou – bez ohledu na váš termín. V jedné studii zmínilo 32 % žen fyzickou aktivitu jako spouštěč jejich porodu (1). Bylo také prokázáno, že ženy, které během těhotenství soustavně cvičí, začínají rodit dříve a jejich porod je kratší. Proto začněte obyčejnou chůzí nebo protahováním na porodním míči. To otevírá pánev a zvyšuje průtok krve do dolní poloviny těla.

Ricinový olej

Ricinový olej je jedním z nejkontroverznějších způsobů, které se používají k rychlejšímu nástupu porodu. Jedná se o světle žlutou kapalinu vytvořenou lisováním ricinových bobů.  Recenze jsou však smíšené. Některé studie zjistily, že ricinový olej nemá žádný skutečný účinek, zejména proto, že jeho aktivita probíhá ve střevech, nikoli v děloze (3). Jiní však tvrdí opak a poukazují na zvýšení možnosti porodu do 24 hodin po jeho požití.

Odborníci proto doporučují ricinový olej neaplikovat, dokud nevyčerpáte všechny ostatní možnosti a nedostanete povolení od lékaře. Co se týče přímé konzumace, olej zkrátka vypijte. Nepožívejte však více než dvě polévkové lžíce během 24 hodin. Ujistěte se, že pijete hodně vody a připravte se na silný účinek na vaše střeva.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4210668/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19780733/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19780733/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat