Výhody všímavého rodičovství

Všímavé rodičovství je přístup, který klade důraz na přítomnost a vědomí v každodenních interakcích s dětmi jako na způsob, jak být rodiči s přijetím a soucitem. Cílem je podporovat pozitivnější vztah mezi rodiči a dětmi a zároveň učit děti dovednostem, které potřebují, aby se vypořádaly s konflikty, vztahy a sociálními situacemi, s nimiž se setkají, když vyrostou.

Jako rodič máte jako jeden z hlavních úkolů vychovávat děti s dovednostmi a znalostmi, které potřebují, aby vyrostly a žily šťastný a naplňující život. To znamená podporovat chování, které jim pomůže prospívat, a napravovat to, které je může brzdit.

Chování, ať už pozitivní nebo negativní, se neděje ve vzduchoprázdnu. Vy i vaše dítě cítíte a reagujete na soubor vnitřních a vnějších podnětů. Všímavé rodičovství znamená být dostatečně přítomni v okamžiku, kdy si uvědomujete kontext, ve kterém se tyto pocity a chování odehrávají.

Dopady všímavého rodičovství

Výsledkem pozorného rodičovství je, že děti vyrůstají s lepšími schopnostmi emocionální regulace a lepšími schopnostmi sociálního rozhodování. Bývají také jistější, trpělivější a schopnější spolupráce a sdílení – to jsou všechny vlastnosti, které je předurčují k úspěchu v práci i v osobním životě. 

Pozitivní vztah mezi rodičem a dítětem, díky kterému bude rodičovství časem méně stresující. Jak se rodič i dítě zdokonalují v emoční regulaci, empatii a soucitu, je možné zvládat výzvy dospívání otevřenějším, čestnějším a kooperativním způsobem.

I když se s dítětem nevyhnutelně neshodnete – například při rozhodování o vhodném zákazu vycházení – budete schopni problém řešit jako tým, a ne si lámat hlavu bez řešení.

Ještě předtím, než si děti osvojí dovednosti samy, mohou techniky všímavosti pomoci zabránit tomu, aby napjaté situace přerostly v plnohodnotné konflikty. Když se batole v obchodě vzteká, reakce s frustrací nebo hněv může batole ještě více rozčílit. Klidná a trpělivá reakce na druhou stranu může pomoci situaci rozptýlit dříve.

Význam všímavého rodičovství

Tím, že si více uvědomíte své vlastní emoce a naučíte se je uznávat se soucitem místo úsudku, můžete být pro své dítě lepším vzorem pro zvládání emocí, řešení konfliktů a rozhodování.

Být více naladěný a vědomý si svých vlastních emocí a perspektivy také usnadňuje empatii nebo alespoň uvědomění si myšlenek a pocitů svého dítěte. Na druhé straně, když pochopíte celý emoční kontext chování svého dítěte, můžete lépe identifikovat příčiny a přijít s řešeními, která řeší všechny relevantní faktory.

Konečným výsledkem je rodičovský styl, který dokáže vyvinout strategie šité na míru vám a jedinečným okolnostem vašeho dítěte a zároveň je naučit dovednosti, které potřebuje, aby porozumělo svým vlastním emocím a konstruktivněji se s nimi vypořádalo.

Jak se stát všímavým rodičem

Jakkoli může být všímavé rodičovství prospěšné, může být také těžké se ho důsledně držet – zvláště pro rodiče, kteří vyrostli ve stejném reakčním nebo odmítavém chování, kterému se nyní snaží vyhnout. Rodičovské povinnosti se hromadí se všemi vašimi ostatními povinnostmi, takže jste náchylní k zahlcení a stresu. V tomto stavu vám nácvik všímavosti a trpělivosti může připadat jako přílišná námaha, když už jste nataženi.

Získejte podporu

V domácností se dvěma rodiči se ujistěte, že si s partnerem rozdělujete domácí práce a povinnosti péče o děti spravedlivě. Využijte přátele a blízkou rodinu, aby vám pomohli, když to budete potřebovat.

Omluvte se upřímně a čestně

Ne vždy budete dokonalým vzorem klidu a rozumu, a to je v pořádku. Být vzorem není o dokonalosti, ale o prokázání dovedností a vlastností, které budou děti potřebovat, aby se mohly orientovat v životě, když vyrostou.

Ptejte se a snažte se nepřerušovat

Pokládejte otázky, které dávají šanci poskytnout úplný kontext. Nepřerušujte děti, i když máte pocit, že jste slyšeli dost, abyste pochopili. Nechte je řeč dokončit. Proces vysvětlování vám může být užitečný sám o sobě. Ale co je nejdůležitější, děti se cítí vyslyšení. Když je čas, abyste odpověděli, vědí, že odpovídáte z pozice porozumění, protože jste si našli čas na naslouchání.

Procvičujte si pozorné rodičovství i v dobrých časech

Je snadné upadnout do zvyku soustředit se pouze na chování, které je třeba napravit, a to jak u vás, tak u vašeho dítěte. To může učinit pečlivé rodičovství ještě náročnější, protože začnete tyto techniky používat pouze v obtížných situacích.

Místo toho se snažte být přítomni a vědomi i v dobrých chvílích. Všimněte si kreativity svého dítěte, když se svými hračkami vymýšlí příběhy a scénáře. Všimněte si jejich inteligence, když položí překvapivě chytrou otázku. Všimněte si jejich soucitu, když se zastaví, aby postavili převráceného brouka zpět na nohy.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat