Tablet pro dítě až od tří let

Hraje si vaše dítě s tabletem úplně běžně? Kolik mu je? Do tří let se to absolutně nedoporučuje, protože čas trávený u displeje zvyšuje riziko autismu a ADHD. Klíčová je každá minuta i hodina!

Chytrý telefon a tablet do každé rodiny? Nějak takhle to v dnešní době, ve které jde pokrok kupředu mílovými kroky, prostě funguje. Nikoho tedy kdovíjak nepřekvapí, že si moderní děti namísto zábavy s „klasickými“ hračkami raději jezdí prstem do displeji, a to již od útlého věku. Jenže to se na nich prý hodně podepíše. Tohle by měl vědět každý rodič!

První tři roky ani klik

V kolika letech svému malému zlatíčku ten tablet či mobil nechat, aby se zabavilo, popřípadě přestalo plakat? Ostatně, napjaté situace, v nichž k uklidnění pomůže jen veselé video nebo on-line hra, známe asi všichni. Vždycky se říkalo, že čím déle dítě se zmíněnými vymoženostmi začne, tím lépe. Teď už má doporučená věková hranice poněkud jasnější obrys. Studie (1) zveřejněná v časopise JAMA Pediatrics varuje, že do tří let by veškerá elektronika měla být naprosté tabu. A potom hodně, ale hodně omezeně!

Autismus kvůli digitální legraci?

Američtí vědci z pensylvánské Drexel University zjistili, že batolata, kterým je čas trávený u obrazovky povolen, často vykazují atypické smyslové chování spojené s neurovývojovými poruchami, jako je kupříkladu autismus nebo ADHD. Experti rovněž prokázali, že každých 60 minut u tabletu navíc podstatně zvyšuje pravděpodobnost senzorických potíží. To je vzhledem k tomu, že se moderní průměrné dvouleté dítě takto baví zhruba tři hodiny denně (2), vskutku alarmující. A dost možná to dle lékařů vysvětluje rapidní nárůst autismu po celém světě (3).

Zdroje: (1) www.jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/2813443, (2) www.jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2725040?resultClick=1, (3) www.publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/doi/10.1542/peds.2022-056594/1[%E2%80%A6]nd-Disparities-in-the-Detection-of?redirectedFrom=fulltext






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat