Optimálně dávkovaný čas strávený u televize

Rozmanitost seriálů, filmů a pohádek pro děti je v současné době obrovská. A to nezmiňujeme nové možnosti v podobě tabletů a chytrých telefonů. Mnohého rodiče tak jistě už napadla otázka – kolik času může dítě strávit u obrazovky?

Již v útlém věku jsou děti nadšené z rozmanité nabídky televize a streamovacích služeb. Pečlivě sledují svého hrdinu nebo hrdinku, a to je zcela normální. Dnešní děti se navíc prakticky rodí s tabletem nebo telefonem v ruce. Není potřeba odmítat to úplně, otázkou však zůstává: Kolik času je pro děti v pořádku? A jaký obsah je vhodný pro jaký věk?

Mějte čas u modrého světla pod kontrolou

Asi vás nepřekvapí, že obecně platí, že čím méně televize dítě sleduje, tím lépe. Přesto lze stanovit vhodný čas strávený u televize, tabletu nebo počítače pro různé věkové kategorie:

0 do 2 let

Kojenci a malé děti ve věku 0 až 2 roky by neměli televizi sledovat vůbec. Pokud se dítě začne s přibývajícím věkem o televizi zajímat, měli by rodiče zvolit pořad odpovídající věku a nepřekračovat denní limit 20 minut. A při sledování by měl vždy přítomen rodič.

Variantou jsou obrázkové knihy, které mohou pomoci povzbudit představivost a komunikaci s dítětem v procesu učení. Dobrou alternativou může být i hudba nebo audiopříběhy.

3 až 5 let

Již v předškolním věku přicházejí děti do styku s knihami, televizí a zvukovými nosiči. V této době ale už mnoho dětí také drželo tablety a telefony. Zanedbávat by se však neměly ani další aktivity, proto by se denní používání mělo omezit na maximálně 30 minut u obrazovky.

Svým dětem můžete pomoci zpracovat to, co zažili, pomocí otázek typu „Co dnes zažil hasič Sam?“ Počítačové hry přiměřené věku mohou podporovat kreativitu, ale rozhodně by je rodiče měli kontrolovat a monitorovat pomocí nastavení zabezpečení a filtrů.

Společně se svým dítětem se můžete fotit nebo natáčet – to je něco, co mnoho dětí tohoto věku velmi baví. Neměli byste ale zapomínat na další aktivity, a především pokračovat ve čtení či ukazování obrázkových knížek.

6 až 7 let

Pro děti ve věku 6 až 7 let je stále ještě vhodné omezit čas strávený u obrazovky na 30 minut denně. Sluchové nosiče, jako jsou CD, zvukové knihy a podobně, lze používat po dobu 30 až 45 minut. Po sledování televize se mohou rodiče svého dítěte zeptat, která část, osoba nebo akce se jim nejvíce líbila.

8 až 9 let

Ve věku od 8 do 9 let děti používají nějaký druh média téměř každý den: smartphone nebo tablet rodičů, aby sledovaly oblíbené seriály nebo hry. Některé děti už v tomto věku mají vlastní mobilní telefony. V průměru by však měly strávit maximálně 60 minut času na obrazovce denně.

Přístup k internetu by měli rodiče regulovat z hlediska času, obsahu a technologie (např. pevné časy nebo pouze určité médium). Konverzace a komunikace jsou nesmírně důležité: Když rodiče projeví zájem o obsah, děti o něm nakonec mohou lépe komunikovat. Po čase u obrazovky by děti měly dělat jiné věci, například hrát si venku na čerstvém vzduchu, nebo se věnovat jiným zájmům.

10 až 13 let

Používání médií v tomto věku se odvíjí především s ohledem na hraní her, sledování videí a televize. Protože ty hrají v každodenním životě stále důležitější roli, je obtížné stanovit časový limit. Rodiče se však stále mohou zaměřit na 60 až 90 minut času stráveného na obrazovce.

Pokud již dítě vlastní smartphone má, rodiče by měli sledovat hry a aplikace. Nejen ovládat, ale také projevovat zájem o to, co na svém smartphonu děti dělají a k čemu ho používají.

Nestačí jen „vytáhnout zástrčku“: Pokud vypnete film nebo seriál uprostřed, způsobí to jen špatnou náladu – je lepší s dítětem komunikovat a pak včlenit do dne čas bez obrazovky.

Pokud děti nekontrolovatelně konzumují média, mohou se po zhlédnutí filmu nebo seriálu vyděsit nebo zmást. Abyste tomu zabránili, je důležité zapnout program odpovídající věku.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5823000/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10353947/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat