Vychovávejte své syny více jako dcery

Naše dcery by se měly naučit nedělat ze sebe chudinky a sebevědomě si stát za svým názorem. S tím jistě souhlasíte. Jak ale přestat dělat z našich synů macho vládce všeho tvorstva? Je čas vychovávat i naše syny feministicky!

Žijeme ve světě, kterému ještě stále vládnou „staří bílí muži“. Ve světě, který se velmi pomalu vyrovnává se změnami. Muži, kteří požadují stejná práva ve vztazích i na trhu práce, jsou stále spíše vzácností. Klišé tvrdé feministky je v myslích lidí tak zakořeněné, že každá žena, která si stojí za svými právy a upozorňuje na křivdy, rychle skončí v nepříliš pohodlném šuplíku.  

Nyní je to naše generace, která volá po změně. Kdo chce odvolat starého bílého muže z jeho pozice a uvolnit prostor pro nový, osvícenější pohled na svět. Z našich dcer by měly vyrůst silné a emancipované ženy, které nejsou v žádném případě horší než muži. Ale co naši synové? 

Žena ve vedlejší roli  

Ve světě, ve kterém žijeme, stále hrají hlavní role muži. Muži sedí v autobuse s nohama od sebe, srší sexistickými vtipy a vysvětlují ženám, jak ženské tělo vlastně funguje.  

Všichni jsme společností vychováváni jako antifeministé a sexisté, a přesto předpokládáme, že žijeme v rovnoprávném světě. Ale dokud se bude otcům, kteří si vezmou dva měsíce volno, aby mohli jet s rodinou na pěknou dovolenou, udělovat pochvala a okolí mu bude nadšeně tleskat – potřebujeme feminismus. Pokud se matek na nákupech ptají, kdo jí hlídá děti – potřebujeme feminismus. 

Chlapci nepláčou – nebo ano? 

Zatímco se snažíme, aby naše dcery pochopily, že mohou být čímkoli, čím chtějí, a od raného dětství posilujeme jejich sebedůvěru, malí chlapci se v tomto novém pohledu na svět topí. Protože vše, co chceme předat našim dcerám, bylo již od počátku věků předáno našim synům. Stereotypní představa siláka, který nikdy nepláče a nezná bolest, nutí děti do role, které se ze všech sil snažíme rozbít. 

A ke vší pozorné výchově nesmíme ztratit ze zřetele posilování v rozvoji jejich osobnosti. Osobnost, která by neměla vycházet z pohlaví ani se dělit do genderově typických kategorií. Naopak, zde může být dokonce nutné udělat krok zpět. Jednoduše vidět děti takové, jaké jsou: totiž jako děti. 

Svět potřebuje feministické muže 

Aby došlo ke změně v naší společnosti, musejí rodiče začít chtít nejen převychovat své dcery, ale také ukázat svým synům, jak by měl a může vypadat rovnocenný svět. Chlapci se nerodí jako misogynní utlačovatelé, ale nevědomky a bez jakékoli zlé vůle je to učí jejich matky a otcové. Je důležité vymanit se z klišé v obou směrech. Pochopit nové hodnoty a proměnit všechny věci, které jsou nyní tak exotické a nové, v ideály, které jsou žádoucí. Protože pokud lpíme na dávno překonaných ideálech maskulinity našich otců, bráníme nejen pokroku naší společnosti, ale chováme se absolutně regresivně a sabotujeme budoucnost našich dětí. 

Je hezké, že jsme začali vychovávat naše dcery jako naše syny. Ale bude to fungovat pouze tehdy, když se k našim synům budeme chovat více jako k našim dcerám.

Zdroj: www.babycenter.com/child/parenting-strategies/10-tips-for-raising-a-well-rounded-boy_10310246, www.fathers.com/blog/your-kids/sons/just-raise-honorable-sons-just-be-dad/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat