Pozor na sexting u dětí

Sexting může být zábava, pokud je sexy flirt oboustranný. Ale co když nahé fotky skončí u nesprávné osoby nebo když nevyžádané obrázky intimních partií skončí v telefonu vašich dětí? Jak by měli rodiče řešit sexting mezi mládeží a jaká nebezpečí by neměli podceňovat?

V posledních letech je téměř normální, že si mladí lidé posílají zprávy se sexuálním podtextem, obrázky nebo videa. Říká se tomu sexting. Cílem je příjemce zprávy vzrušit. Ale je to také o tom, ukázat tomu druhému, jak velkou důvěru v něj máte.

Pro teenagery je to všechno skvělá zábava a často nic velkého. Nevidí žádná rizika. Nebezpečí nastává, když se mladí dostanou pod tlak.

Mladí lidé si neuvědomují nebezpečí

Teenageři dnes vyrostli mezi skutečným a virtuálním světem. Možnost přístupu k internetu z počítačů, telefonů a tabletů jim umožňuje být neustále online. Jako rodiče, i když to neradi přiznáváme, jsme zestárli, spousta věcí v běžném životě nás prostě míjí. To, jak spolu mladí lidé dnes komunikují, se díky sociálním sítím a technickým možnostem masivně změnilo.

Kombinace je nebezpečná: na jedné straně impulzivita, pocit nepřemožitelnosti a (často) nedostatek životních zkušeností mladých lidí a na druhé straně internet, kde je informací nekonečno a kontrola prakticky není možná. Děti se mohou rychle dostat do rizikových situací.

Před riziky sextingu chrání pouze výchova

Dnes má díky technologiím kdokoli připojený k internetu přístup ke komukoli na webu. Navíc kvůli anonymitě, kterou internet nabízí, se mnozí schovávají za falešné identity, aby získali přístup ke svým obětem.

Rodiče si musejí uvědomit, že internet není bezpečné místo. A to ani tehdy, když do telefonů našich dětí instalujeme bezpečnostní aplikace nebo „monitorovací software“. K ochraně našich dětí před riziky, která plynou například ze sextingu, může pomoci jedině výchova.

Pro většinu dětí je posílání sexuálních zpráv o popularitě, pozornosti nebo prostě flirtování. Málokdy přemýšlejí o nebezpečích, jako je další šíření jejich obrázků.

Jak ochránit své dítě?

Promluvte si se svými dětmi, abyste jim pomohli odolat tlaku. Měli by vědět, co dělat, když se cítí pod tlakem, aby se naučili situaci řešit a jak reagovat na vliv svého okolí.

Vytvořte prostor důvěry, kde mohou vaše děti mluvit o své sexualitě nebo užívání drog a alkoholu. Když se mladí lidé cítí bezpečně, aby se mohly na vše zeptat a mluvit otevřeně, pokládáte tím základ, aby se z první ruky dozvěděli o potenciálních rizicích, kterým čelí.

Promluvte si o rizicích posílání aktů. Je důležité, aby pochopili, že jakmile je fotografie, video nebo zpráva odeslána, ztratí nad tím kontrolu. Jakmile je online, je velmi obtížné jej smazat.

Povzbuďte své děti, aby byly všímavé a pomáhaly ostatním, kteří mohou být pod tlakem. Teenageři si mohou také pomáhat.

Co dělat při problémech

Pokud dítě poslalo obrázky kamarádovi, který je neudržel v tajnosti, ale naopak je distribuoval, pak byste neměli vinit dítě, které vyfotilo.

Posílat nahé fotky sebe sama a doufat, že je ten druhý zachová v tajnosti, může být naivní, ale distribuovat je bez ptaní je trestné. V takovém případě byste se měli buď obrátit na osobu, která snímky distribuovala, nebo přímo na policii.

I když je dítě donuceno přítelem nebo skupinou lidí, aby se vyfotilo a poslalo, je to trestný čin, který by měl být nahlášen.

Zdroj: /www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9913953/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7943630/, názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat