Vzorec pro šťastné dítě podle dánské výchovy

O dánských dětech se říká, že patří mezi nejšťastnější děti na světě. Asi proto, že Dánové vychovávají své děti trochu jinak. Jak přesně?

Rodiče na celém světě mají společné to, že chtějí ze svých dětí vychovat šťastné, sebevědomé a silné lidi. Každá země a každá kultura má své vlastní metody. Jako rodiče bychom měli věnovat zvláštní pozornost Dánsku – údajně tam vyrůstají ty nejšťastnější děti.

Dělají tedy dánští rodiče všechno úplně jinak nebo se jim výchovou už přibližujeme?

Rodičovský koncept s jednoduchým vzorcem

Jedna věc je pro dánské rodiče při výchově dětí velmi důležitá: chtějí vychovat odolné děti. Měli by se umět spolehnout sami na sebe v těžkých situacích, překonávat krize, a přitom zůstat psychicky zdraví. Jejich výchova není určena pro akademický nebo profesní úspěch, ale spíše pro spokojenost a štěstí. A tak vznikl koncept se zkratkou GLUECK (štěstí). Co znamenají jednotlivé pilíře?

G-good game – Čas na hraní

Hrát si v Dánsku znamená nechat děti dělat si věci po svém a co nejméně zasahovat, aby nepřerušily průběh hry. Protože při hře – ať už samy nebo s ostatními dětmi – se děti samy organizují, rozvíjejí nápady a hledají řešení, jak je uvést do praxe. Hrát dobře také znamená mít na hraní dostatek času. Vyučování v Dánsku proto končí nejpozději ve 14 hodin. Poté mohou děti navštěvovat tzv. „školy volného času“, které, jak název napovídá, poskytují volný čas a hru.

L-learning – Orientace na učení

Dánové nechválí své děti za výsledek, kterého dosáhly, ale za cestu k tomuto výsledku. Chválí vývoj, který jejich dítě udělalo, a tím jim sdělují, že tvrdá práce vždy stojí za to. Stálo to za to, i když výsledek nebyl tak pozitivní, jak si dítě přálo. S porážkami se snáze vyrovnáváte, když víte, že jste se něco naučili nebo jste se v něčem zlepšili.

U-union – Soulad s dítětem

Dánové rádi vidí ve věcech to pozitivní. Pro ně je ve většině situací sklenice poloplná a ne poloprázdná. To platí i pro vývojové fáze (fáze vzdoru, puberta) u dětí, které jsou náročnější než ostatní. Dánští rodiče je přijímají a jsou rádi, že jejich dítě roste a vyvíjí se.

E-empatie – Důraz na city

Dánští rodiče učí své děti při každé příležitosti, že mohou brát své vlastní pocity vážně a vyjádřit je. Minimálně stejně důležité je ale pro rodiče, aby své děti učili empatii, tedy brát vážně city druhých a chápat je a neodsuzovat je. Proto je tak důležité, že empatie je součástí školních osnov.

C-cool – Zůstaňte v pohodě

Dánští rodiče se nepouštějí se svými dětmi do bojů o moc. Chovají se k nim s respektem, ale když je to nutné, s požadovanou přísností. Žádný křik se však nekoná. Rodiče stanovují pravidla a hranice, které v rodině platí, a pomáhají svým dětem, pokud mají problémy s jejich dodržováním.

K-Quality time – Pohodový rodinný čas

Rodina je pro mnoho rodičů v Dánsku nejvyšší prioritou. Trávit a užívat si kvalitní čas s blízkými je pro dánské rodiče důležité. Dánové obecně mají rádi uvolněnost. Natolik, že pro tuto útulnou atmosféru mají svůj vlastní termín: Hygge. Kvůli mnoha společným chvílím, které si rodiče s dětmi užívají, a úzkému poutu, které z toho vzniká, tento vztah přetrvává i poté, co děti vyrostou a odstěhují se.

Zdroj: www.danishmom.com/danish-parenting/?__cf_chl_rt_tk=wPcFNtoVLJOKPlaI1hkz3.3Cs3aRMDN6..8XOLVr16M-1709800906-0.0.1.1-1215, názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat