Moje dítě se neztotožňuje se svým pohlavím

Vtipná hláška "Ale já už nejsem holčička." z oblíbené komedie může sice vyvolat úsměv, ale pokud se vaše dítě neztotožňuje s pohlavím, které mu bylo biologicky přiřazené, stojíte jako rodič najednou před mnoha otázkami. První odpovědi najdete zde.

Je pravda, že v dnešních západních společnostech mají mladí lidé mnohem více svobody k tomu, aby si vyzkoušeli nové věci. Pokud se již nemusíte bát diskriminace, můžete svou cestu hledat i nestranněji. A ještě něco se změnilo: touhy, fantazie, a dokonce i sexualita jsou dnes mnohem flexibilnější. Nejen v pubertě, ale po celý život. To platí ještě více pro ženy a dívky než pro muže a chlapce.

Je moje chyba, že moje dítě je trans?

Jak genderová identita vzniká nebylo přesvědčivě objasněno. Jisté je, že je to spolupráce několika faktorů. Transsexualitu nemůžete způsobit, ani jí zabránit výchovou. Můžete však mít pozitivní vliv na kvalitu života svého dítěte: Trans děti, které jejich okolí uznává pro jejich genderovou identitu, jsou na tom psychicky stejně dobře jako jejich vrstevníci. 

Jak poznám, že to není jen fáze?

Děti, které vyjadřují nespokojenost s pohlavím, ve kterém vyrůstají, se mohou později v životě vyvíjet jinak. Ať už přání vašeho dítěte budou celoživotní, nebo ne, jsou pro jeho současný život důležitá a měli byste je v každém případě brát vážně. Nemožnost trvale ukazovat kdo jste, je pro děti spojena se značným utrpením. Umožněte tedy svému dítěti, aby si vyzkoušelo svou genderovou identitu – pokud se později rozhodne pro „starou“ roli nebo úplně jinou roli, je to také v pořádku. 

Jak mohu podpořit své dítě?

Brát vážně výpovědi vašeho dítěte o sobě, jeho vnitřních zkušenostech a přáních je prvním krokem a má to obrovskou cenu. Pokud své dítě uvidíte jako odborníka na svůj život, zjistíte také, zda a co od vás potřebuje. Vaše dítě může chtít nosit oblečení nebo používat jméno, která mu jsou pohodlnější. Oficiální změna křestního jména není v České republice stále ještě nic snadného, ale i bez oficiálního procesu může školka nebo škola po dohodě oslovovat vaše dítě podle pohlaví a používat požadované jméno písemně.

Lékařské možnosti změny pohlaví, které mohou být pro vaše dítě později zajímavé, nemohou a nemusejí být rozhodnuty před začátkem puberty.

Kde najít podporu?

Mnoho rodičů trans dětí se obává, že jejich vlastní dítě nebude šťastné. Někteří prožívají smutek, bezmoc nebo stud. Konflikty mohou nastat i o správné reakci na přání dítěte: s druhým rodičem, s příbuznými nebo vychovateli.

Pro takové případy existují nabídky a prostory, ve kterých mají prostor vaše dotazy a obavy i vaše přání být tu pro vaše dítě: například specializované poradny nebo volnočasové aktivity pro rodiny s trans dětmi. Existují také povzbudivé příběhy o dětech, kterým se daří, když konečně najdou své pohlaví.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat