Osamělé děti mají v dospělosti psychické problémy

Děti, které jsou izolované, mívají v pozdějším věku větší pravděpodobnost psychózy. Zatímco u chlapců je její pravděpodobnost „jenom“ 17 procent, u dívek se dotýká šokujících 374 procent.

Osamělost má podobně zhoubný vliv jako kouření. Podle amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí ji lze spojit se zvýšeným rizikem srdečních selhání, diabetu druhého typu, depresí, závislostí na omamných látkách i předčasného úmrtí (1). Jak moc je pro dospělé škodlivá, na to se v lékařských kruzích poukazuje často. Ale co děti? I ony jí nesmírně trpí. A bohužel si její následky mohou nést celý život.

Situace je vážná

Podle prvotních zjištění prezentovaných na letošním Evropském psychiatrickém kongresu jsou ti, kteří v dětství zažili osamělost, výrazně náchylnější k psychózám, halucinacím, nočním můrám a zmatenosti mysli. „Přibývá důkazů o negativních důsledcích izolace u lidí středního a vyššího věku, ale mnohem méně se ví o tom, co dělá s těmi nejmladšími a dospívajícími,“ popisuje španělská psychiatrička Covadonga Diaz-Caneja (2). „Naše výsledky ukazují, že samota v dětství představuje raný rizikový faktor pozdějších psychotických poruch,“ potvrzuje tato lékařka s tím, že je třeba podporovat duševní zdraví již od útlého věku – a to hlavně u dívek.

Prokletí ženského pohlaví

Kruté prognózy se totiž týkají hlavně jich. Jmenovaná specialistka upozorňuje na to, že zatímco osamělí chlapci mají v dospělosti 17procentní pravděpodobnost psychózy, u opačného pohlaví je to neuvěřitelných 374 procent. A to je hodně znepokojivá prognóza, kvůli které se pěstování přátelských vztahů, a to prakticky už od narození, bude doporučovat dvojnásob. Ostatně, jejich absence je ze zdravotního hlediska srovnatelná s vykouřením 15 cigaret denně (3), což se skutečně neobejde bez následků.

Zdroje: (1) www.cdc.gov/emotional-wellbeing/social-connectedness/loneliness.htm, (2)www.eurekalert.org/news-releases/1039787, (3) www.heart.bmj.com/content/102/13/1009







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro Berany přináší příležitosti, které vás mohou posunout v pracovní i osobní oblasti. Váš entuziasmus a aktivní přístup vám pomohou překonat překážky, které se mohou objevit.Týden začíná romanticky a m... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat