Osamělé děti mají v dospělosti psychické problémy

Děti, které jsou izolované, mívají v pozdějším věku větší pravděpodobnost psychózy. Zatímco u chlapců je její pravděpodobnost „jenom“ 17 procent, u dívek se dotýká šokujících 374 procent.

Osamělost má podobně zhoubný vliv jako kouření. Podle amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí ji lze spojit se zvýšeným rizikem srdečních selhání, diabetu druhého typu, depresí, závislostí na omamných látkách i předčasného úmrtí (1). Jak moc je pro dospělé škodlivá, na to se v lékařských kruzích poukazuje často. Ale co děti? I ony jí nesmírně trpí. A bohužel si její následky mohou nést celý život.

Situace je vážná

Podle prvotních zjištění prezentovaných na letošním Evropském psychiatrickém kongresu jsou ti, kteří v dětství zažili osamělost, výrazně náchylnější k psychózám, halucinacím, nočním můrám a zmatenosti mysli. „Přibývá důkazů o negativních důsledcích izolace u lidí středního a vyššího věku, ale mnohem méně se ví o tom, co dělá s těmi nejmladšími a dospívajícími,“ popisuje španělská psychiatrička Covadonga Diaz-Caneja (2). „Naše výsledky ukazují, že samota v dětství představuje raný rizikový faktor pozdějších psychotických poruch,“ potvrzuje tato lékařka s tím, že je třeba podporovat duševní zdraví již od útlého věku – a to hlavně u dívek.

Prokletí ženského pohlaví

Kruté prognózy se totiž týkají hlavně jich. Jmenovaná specialistka upozorňuje na to, že zatímco osamělí chlapci mají v dospělosti 17procentní pravděpodobnost psychózy, u opačného pohlaví je to neuvěřitelných 374 procent. A to je hodně znepokojivá prognóza, kvůli které se pěstování přátelských vztahů, a to prakticky už od narození, bude doporučovat dvojnásob. Ostatně, jejich absence je ze zdravotního hlediska srovnatelná s vykouřením 15 cigaret denně (3), což se skutečně neobejde bez následků.

Zdroje: (1) www.cdc.gov/emotional-wellbeing/social-connectedness/loneliness.htm, (2)www.eurekalert.org/news-releases/1039787, (3) www.heart.bmj.com/content/102/13/1009







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat