Školní připravenost vašeho dítěte

Už za pár měsíců půjdou prvňáčci poprvé do školy. Možná se ptáte, zda to zrovna ten váš zvládne. Určitě ano, ale pro jistotu přinášíme, co by děti měly umět před nástupem do první třídy.

Mateřská škola je pro mnoho dětí bezstarostný čas. Protože hodně z toho, co se tam naučí a zažijí, se děje hravou formou. Úkoly, které jim vychovatelé dávají, jsou i v posledním – předškolním – roce spojeny především se spoustou zábavy.

Učitelé se proto snaží přenést hravé učení ze školky do prvního školního roku. Přesto se mnohé ze svobod, které si děti mohly užívat ve školce, v první třídě ztrácejí. V klidu sedět, mluvit, když chcete odpovědět, a být zticha, to je pro šestileté děti výzva.

Mnoho rodičů si proto klade otázku, zda je jejich energické dítě na školu zralé, nebo zda potřebuje trochu více času. Co by mělo umět dnešní předškolní dítě?

Je vaše dítě připravené na školu?

Zda je dítě zralé na školu, nelze určit podle věku. Jde spíše o kombinaci fyzických, motorických, mentálních, jazykových, sociálních a emočních dovedností, které by dítě školního věku mělo mít. Zaměstnanci školky obvykle velmi dobře zhodnotí připravenost vašeho dítěte na školu. Velmi dobře vědí, jak posoudit vývoj a potenciál dítěte. Rozhodnutí je ale nakonec na rodičích a v neposlední řadě také na rozhodnutí dítěte. Školní připravenost je tedy individuálním rozhodnutím.

Co všechno musí umět předškolní dítě?

Dítě, které nastoupí do školy, nemusí umět číst, počítat ani psát. Samozřejmě, pokud máte zvídavé dítě, můžete mu na otázku, co je to za písmenko nebo číslo, klidně odpovědět. Nemusíte se bát, že by umělo všechno a ve škole se pak nudilo.

Mnohem důležitější jsou ale věci osobní soběstačnosti. Každé dítě nastupující do první třídy by mělo umět obléknout se a svléknout, zavázat si boty, nebo dojít si samo na toaletu.

Ve školce by se mělo naučit správně držet tužku, používat nůžky nebo lepidlo. Ale i sportovní dovednosti jako je chytit a hodit míč, stát na jedné noze, mluvit celou větou.

A neméně důležité je připravit dítě na školu také mentálně. Vysvětlit, že ne vždy bude první, že dokonce někdy prohraje. A že ve škole je nutné se umět alespoň 20 minut soustředit.

Každé dítě má své vlastní tempo

Děti jsou zpravidla na školu připravené ve věku kolem 6 let. Věk ale není jediným faktorem, který rozhoduje o tom, zda dítě nastoupí do školy, nebo ještě rok počká. Protože každé dítě roste a učí se svým vlastním tempem. Zejména v tak nízkém věku se může vývoj učení u dětí stejného věku značně lišit. Zatímco tedy jedno dítě dokáže bez problémů řešit zadané úkoly, jiné to může mít složitější. To nutně neznamená, že jedno dítě je inteligentnější než druhé. Jen potřebují různé množství času. Čím jsou děti starší, tím jsou jejich akademické dovednosti podobnější.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude ve znamení harmonických vztahů. Pokud jste v partnerském vztahu, těšte se na spoustu pohodových chvílí plných porozumění a radosti. Single Berani mohou očekávat zajímavé setkání s někým, kdo je zaujme. Pozor vša... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
56 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat