Narcistický otec ve vztahu k dětem

Narcistický otec může mít hluboký dopad na emocionální růst svých dětí. Jak poznáte narcistické rodiče? A jak se s tím vypořádat v dospělosti?

Narcističtí otcové jsou poháněni vlastním zájmem, sebepohlcením a extrémním sebeobdivem. Obětují potřeby druhých, včetně svých dětí, aby naplnili své vlastní. Přestože vyrůstání s narcistickým otcem může mít dlouhodobé účinky, je možné vytvořit hranice, které vás ochrání před dalším ublížením. 

Co je narcismus?

Termín narcista se v dnešní době používá volně. Vykazovat některé narcistické rysy je však něco jiného, ​​než mít tuto diagnostikovanou poruchu osobnosti. V každém z nás je trocha narcismu. Přispívá k sebevědomí a sebeúctě. Když se však ego a ješitnost vymknou kontrole, stává se narcismus problémem. 

Mezi běžné narcistické rysy otců patří nafouknuté ego, potřeba mít vždy pravdu a nezasloužený nebo falešný pocit nároku. Ale je toho mnohem víc.

Jako dítě nemáte jinou možnost, než se snažit splnit požadavky svého narcistického otce. Bohužel to ovlivňuje, jak se díváme na sebe a svou roli ve světě. U většiny dětí narcistů se vyvinou toxické vlastnosti, snížené sebevědomí nebo nejistý styl připoutání. Mezi další příznaky patrné na první pohled patří nízké sebevědomí, chronické pocity studu a viny, přílišná citlivost na kritiku, pocit, že si nezasloužíte úspěch a štěstí.

Dcery narcistických otců

Být dcerou narcistického otce může způsobit, že se jeden den budete cítit jako nejkrásnější dívka na světě a druhý den jako Popelka. To může vést k poruchám příjmu potravy, nízkému sebevědomí a pocitu, že nikdy nebudete dost dobrá. Neustálá kritika narcistického otce vás může nechat neustálý stav úzkosti, abyste ho nezklamala. 

Navíc nezdravá dynamika síly mezi narcistickým otcem a jeho dcerou vytváří toxický vztahový vzorec pro budoucí intimní vztahy. Dcery narcistických otců mohou vyhledávat nebo přijímat narcistické partnery, kteří jimi manipulují. 

Synové narcistických otců

Narcističtí otcové způsobují citovou újmu také svým synům. Jako syn narcisty může chlapec brzy zjistit, že nikdy nemůže splnit otcova očekávání. Život se pak může stát neustálým bojem o to, být „dost dobrý“, aby si zasloužil otcovu lásku. Zranitelní narcisté obviňují ostatní ze svého neúspěchu, nebo když se jim nedostane chvály, o které si myslí, že si zaslouží. Synové narcistů si osvojují takové chování a předpokládají nepřátelské záměry vůči ostatním v situacích, které neohrožují. 

Jak jednat s narcistickým otcem

Můžete se sami rozhodnout, jak naložíte se svým narcistickým otcem. Mnoho lidí volí úplné odstřižení, jiní volí osobní přístup. Jedna věc je jistá: budete muset učinit některá obtížná rozhodnutí a zjistit, co budete a co nebudete v budoucnu tolerovat. Udělejte si čas na to, abyste si to v klidu promysleli. V každém vztahu s narcisem byste však měli upřednostňovat péči o sebe a emocionální pohodu.

Nastavení a udržování osobních hranic

Pokud jste vyrostli v narcistické rodinné struktuře, možná jste se nenaučili, jak si vytvořit zdravé hranice. To může vést k tomu, že jako dospělý nebudete vědět, kde jsou vaše hranice, a jak je udržet. Je důležité vědět, co už je za hranicí a tu si hlídat.

Ignorujte manipulaci

Věřte své pravdě a nenechte sebou manipulovat. Narcisté dokážou vysát tolik energie a překroutit fakta, že si říkáte, jestli není problém ve vás. Ale není tomu tak. Můžete si posílit sebevědomí, abyste na tento typ manipulace mohli v budoucnu lépe reagovat.

Pečujte o sebe

Pokud jste byli vychováni narcistickým otcem, může to podkopat vaši sebeúctu a vy se cítíte nedostatečně cenní. Cvičením péče o sebe se naučíte rozpoznat hodnotu, kterou máte. Jste takoví, jací jste. A rozhodně se nemusíte spoléhat na to, že vaši hodnotu potvrdí ostatní. 

Realistická očekávání

Pamatujte, že váš otec se pravděpodobně nikdy nezmění. Narcisté jsou si sebou tak jistí, že se nepovažují za duševně nemocné. Je to smutné nejen pro ně, ale i pro jejich okolí. Když přijmete, že nemůžete očekávat změnu chování, nebudete již zklamáni. 

Pomoc a podpora

Jednání s narcistickým otcem je v mnoha ohledech obtížné. Spolehněte se na přátele a rodinu, aby vám pomohli. Vaše podpůrná síť vám také může pomoci, pokud se obáváte, že by vaše výchova mohla způsobit potíže s výchovou vlastního dítěte. 

Připravte se přerušit kontakt

Ukončit váš vztah s otcem není v žádném případě snadné. V některých případech to však může být nejlepší řešení (prozatím). Zákaz kontaktu nemusí být navždy, ale může pomoci, pokud vás vztah vystavuje zátěži.

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat