Chraňte své dítě před šikanou

Máme pro vás pár tipů, aby vaše dítě vědělo, jak se zachovat, když se podlosti a ošklivé komentáře změní v šikanu.

Obětí šikany se může stát kdokoli. Žádné dítě před ní není v bezpečí. Trýznitelé si rádi vybírají děti, které považují za slabší. Které nemají tolik přátel jako ostatní, nebo se raději stáhly a soustředily se samy na sebe, než aby běhaly po školním dvoře. Bohužel ti, kteří vyčnívají z davu, jsou vystaveni většímu riziku, že budou vyloučeni.

Je pochopitelné, že ne všichni se mají rádi. Bohužel to, co začíná škádlením, může rychle skončit šikanou. Děti často chtějí demonstrovat moc a přimět jiné dítě, aby „vypadalo hloupě“.

Právě proto by měli všichni rodiče své děti poučit o problematice šikany. Děti potřebují vědět, že šikana není nikdy v pořádku. Bez ohledu na to, v jaké formě. Děti také potřebují vědět, jak se nejlépe zachovat, pokud jsou šikanovány, nebo jsou svědky toho, že se jiné dítě stává obětí.

Pozorně naslouchejte svému dítěti

Děti, které jsou oběťmi šikany, to dávají najevo. Některé děti osloví své rodiče nebo učitele otevřeně a přímo. Mnoho dětí se však o šikaně nezmíní, ale lze ji poznat z jejich chování – nechtějí chodit do školy, nebo mají velmi časté bolesti břicha a hlavy.

Bez ohledu na fakt, jaký typ vaše dítě je, pozorně ho sledujte a poslouchejte, když něco říká. Pokud se otevře, určitě ho nechte mluvit a nevynášejte unáhlené soudy. Dejte mu vědět, že pozorně nasloucháte, rozumíte jim a jste tu, abyste jim pomohli.

Naučte své dítě požádat o pomoc

Pokud je vaše dítě obětí šikany nebo vidí šikanu jiného dítěte, mělo by vědět, že je vždy v pořádku někomu to říct a požádat o pomoc. A pokud tato osoba nezasáhne, pak by dítě mělo vědět, že je v pořádku říct to někomu jinému. Potřebuje vědět, komu to říct, dokud nedojde k řešení. Šikana není maličkost a oběti šikany ve své roli trpí. Na první pohled musejí rodiče, učitelé i školy reagovat, vychovávat a být důslední.

Vybudujte podpůrný systém

Často se obětí šikany stávají děti, které mají jen pár kamarádů a které dělají věci jinak. Z pohledu tyranů jsou snadnou obětí, protože jsou často sami, a tudíž bezmocnější. Právě zde byste měli začít a naučit své dítě hledat si vlastní společníky. Cestou do školy, o přestávce nebo při obědě – děti se nejlépe chrání před šikanou, když jsou ve skupinách. Protože to zvyšuje práh inhibice pro trýznitele.

Mluvte o šikaně

Pokud jde o šikanu, neměli byste čekat, až bude pozdě, ale raději o ní s dítětem proaktivně mluvit. Zeptejte se, jak to chodí ve škole, s kým se kamarádí a zda – nebo proč – došlo ve třídě nebo na hřišti k hádkám.

Zeptejte se, zda někdo vaše dítě trápí, obtěžuje nebo vylučuje z kolektivu, nebo zda bylo svědkem šikany jiného dítěte. Mluvte o tom, jak se někdo cítí, když ho ostatní často trápí. A to i v případě, že vaše dítě dosud nemělo žádné zkušenosti se šikanou.

Dejte svému dítěti najevo, že je dokonalé takové, jaké je

Šikana nahlodává sebevědomí. Když vám ostatní často říkají, že s vámi není něco v pořádku, začnete tomu věřit. Děti jsou velmi ovlivnitelné. Pokud mají pocit, že jsou s nimi ostatní nespokojeni, a proto vás vylučují, obviňují se z toho. Někdy dokonce věří, že si zaslouží, aby se s nimi tak zacházelo. A to může mít fatální následky.

Vždy tedy své dítě ubezpečte, že je přesně takové, jaké je. Ukažte mu, že ho milujete, přijímáte a respektujete. To mu dodává sebevědomí čelit tyranovi.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat