Červené víno v těhotenství? Poškodí nenarozené dítě!

Zastánců střídmé konzumace alkoholu v těhotenství je asi tolik, co jejích odpůrců. Někteří lékaři věří, že velmi malé množství vína či piva v těhotenství může spíš prospívat, jiní naopak zdůrazňují význam naprosté abstinence. Vědci z Ohia tvrdí, že je asi lepší opravdu nepít vůbec a vyhnout se i jinak velmi zdravému nápoji, jakým je červené víno. Látky v něm obsažené totiž prý poškozují slinivku nenarozeného dítěte.

Červené víno konzumované v malém množství dospělým lidem prospívá. Obsahuje cenné antioxidanty, které chrání buňky před poškozením a stárnutím. Nejvýznamnějším antioxidantem je resveratrol, který chrání před chorobami srdce, rakovinou, Alzheimerovou chorobou a řadou dalších nemocí.

Jenže u vyvíjejícího se plodu může resveratrol poškozovat slinivku a působit vývojové abnormality v ní. Podle autorů z Ohia však větší hrozbu než sklenka červeného vína, která obsahuje resveratrolu relativně velmi málo, mohou představovat farmaceutické doplňky stravy obsahující resveratrol ve vyšší koncentraci. Ty by těhotné ženy neměly užívat raději vůbec.

„Tato studie má přímý význam pro lidské zdraví. Resveratrol je široce využíván pro jeho potvrzené blahodárné účinky na zdraví a je opravdu k dostání bez předpisu. Důležitým vzkazem této studie je, že by ženy měly velmi pečlivě zvážit to, co konzumují v těhotenství a neměly by užívat přípravky obsahující vysokou koncentraci resveratrolu bez konzultace s lékaři. Co může být dobré pro matku, nemusí být dobré pro dítě,“ tvrdí autor studie doktor Kevin Gove z Oregon Health and Science University.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:08
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat