Nevolnost nebo nadýmání. Nejčastější těhotenské potíže, které ale mají snadné řešení

Těhotenství je pro ženský organismus nejen radostnou událostí, ale také pořádnou zátěží. I nekomplikované očekávání narození potomka mohou znepříjemňovat drobné potíže, které nastávající mamince na náladě dvakrát nepřidají. Ale většina z nich má snadné řešení!

Nevolnosti

V prvním trimestru jim neujde snad žádná žena. Pokud nejsou nijak intenzivní, nevyžadují obvykle lékařský zásah. Některým ženám pomáhá, když při první známce nevolnosti snědí něco sladkého (zvýší si tak hladinu cukru v krvi), osvědčeným receptem je i cucat zázvorový bonbon nebo pomalu upíjet mátový čaj (někteří odborníci nicméně před nadměrnou konzumací máty v těhotenství varují, poraďte se proto se svým lékařem).

Pálení žáhy

Bohužel, i to je ta méně příjemná součást těhotenství. Podobně jako za výše zmíněné nevolnosti, i za pálení žáhy mohou hormony.

Opět můžete zkusit ulevit svému organismu mátovým čajem (viz varování výše), některým maminkám pomáhá žvýkačka. Jedna z nastávajících maminek se pak v internetové diskusi svěřila, že jí zabírá nápoj připravený z 1 šálku horké vody, 1 lžíce jablečného octa a 1 lžíce medu, který pije před i po jídle.

Oteklé ruce a nohy

Další z radostí těhotenství – pozor si dejte, abyste nezapomněla na ruce prstýnek nebo se nenazula do příliš těsných bot.

Některé ženy nedají dopustit na pohyb, třeba na spinning (pozor, abyste to ale nepřeháněla), zkusit můžete třeba i odvar z ječmene. Pokud si můžete dát nohy nahoru, i to by vám mělo do jisté míry pomoci.

Nadýmání

Naše zažívání se během těhotenství zpomaluje, takže nadýmáním může trpět většina maminek.

Zkuste jíst menší porce jídla a jezte je častěji (namísto několika velkých porcí denně), nepřejídejte se a vyhýbejte se nadýmavým potravinám a syceným nápojům. Je rovněž dobré se po jídle projít, pohyb podporuje činnost střev a chůze je úplně ideální.

Křeče v nohou

Jak žena přibírá na váze, mohou se nepříjemnými a bolestivými stahy ozývat i svaly na nohou. Kromě toho křečím nahrává a zvýšený nápor na krevní řečiště v dolních končetinách.

Jedna z maminek radí jíst hodně banánů, obecně by vám mohlo pomoci nožkám co nejvíce odlehčit – třeba tím, že budete-li sedět nebo ležet, budete mít nohy podložené polštáři tak, aby byly co nejvýše. Zkusit můžete i kompresní punčochy.

Strie

Zátěž, kterou rostoucí bříško představuje pro vaši pokožku, se často projeví striemi. Ale i těm se dá předcházet!

Kupte si tělové mléko určené na strie a pravidelně (a často!) pokožku na břiše natírejte. Některým ženám se osvědčil i olivový olej.

Bolesti zad

Není na světě naszávající maminky, která by netrpěla bolavými zády. Nejspíš se jich úplně nezbavíte, ale určitě je lze výrazně zmírnit – i bez léků. Podkládejte si při sezení či ležení záda polštáři – tak abyste byla v poloze, která je vám nejpříjemnější. Partner jistě rád vypomůže s jemnou masáží. Některým maminkám pomáhá teplá koupel s vonnou solí, která ulevuje od bolesti a ztuhlých svalů.

Akné

Hormonální změny se bohužel často promítnou i do stavu pokožky nastávajících maminek, takže některé z nich začne trápit akné.

Pomoci vám samozřejmě může dermatolog, ale zkusit můžete i domácí, přírodní recepty. Například medové masky, domácí peelingy, jemná mýdla bez chemických přísad a bylinné pleťové vody. Vsaďte na přírodu, chemii se vyhýbejte!

Nespavost

Potíže se spánkem se většinou stupňují s tím, jak se gravidita chýlí ke konci. Je to vlastně paradox – padáte celý den únavou, ale když jste v teple a pohodlí své postele, nemůžete usnout.

Zkuste se přes den unavit více fyzicky – dopřejte si třeba podvečerní procházku. Rovněž si pomocí polštářů zkuste najít tu nejpohodlnější pozici pro spánek, kdy vás nebudou bolet záda ani nohy. Na noc si pak připravte nápoj z teplého mléka, medu a skořice.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat