Internet. Pomocník, ale i skryté nebezpečí pro vaše děti

Internet nabízí dětem úžasné příležitosti objevování, komunikace a tvorby. Při používání internetu ale existují také rizika. Naučte děti používat internet bezpečně. Poradíme vám jak.

Bezpečný internet pro děti

Děti si obecně nebezpečí neuvědomují. A ne jinak je tomu i u používání internetu. Jsou doma u počítače, tak co by se jim vlastně mohlo stát, ne? Pokud vaše dítě začalo internet používat, je nutné, abyste mu vysvětlili zásady a pravidla bezpečného používání internetu.

Nebezpečí, kterým děti při používání internetu, se velmi rychle rozšiřují. Zabezpečit počítač, aby s těmito nástrahami nepřišly do styku, je nemožné. Proto je jedinou možností ochrany, aby dodržovaly vámi daná pravidla

Domácí pravidla pro používání internetu

Pravidla byste měli vytvořit společně a především každé dítěti odůvodnit. Ne je jen direktivně vyhlásit. Tato pravidla se týkají především nejmladších dětí, které s internetem teprve začínají.

• Doba strávená u počítače by měla být ze zdravotních důvodů omezena.
• Umístěte počítač například do obývacího pokoje. V případě dětí předškolního věku je vhodné, aby jim při používání internetu asistovala dospělá osoba.
• Přístup k internetu by u dětí předškolního věku měl být omezen na předem dohodnuté stránky. Pokročilejší děti mohou najít známé stránky pomocí nabídky s oblíbenými stránkami v internetovém prohlížeči.
• Nejbezpečnějším řešením je vytvoření osobního pracovního prostředí dítěte, ve kterém je přístup k internetu omezen pouze na určité stránky.

Doporučení:

• Umístěte počítač do místnosti používané celou rodinou
Tímto způsobem se stane mluvení o internetu a udržování přehledu o jeho používání přirozenou součásti každodenního života. Když je počítač umístěn ve společné místnosti, může být diskuse o problémech snazší. Můžete také používat internet společně.

• Mluvte o internetu
Projevte zájem o to, co vaše dítě a jeho přátelé dělají – na internetu i mimo něj. Mluvte o skvělých a zajímavých věcech, ke kterým lze internet využít, a také o potížích, kterým může čelit. Mluvte s dětmi o tom, co by měly dělat, kdykoliv se při používání internetu nebudou cítit dobře.

• Naučte se více o používání počítače
Pokud sami používáte internet, je snazší určit, co je pro vaše děti dobré, a můžete jim lépe pomoci při hledání užitečného materiálu na internetu.

• Používejte internet společně
Najděte stránky, které jsou vhodné pro děti, nebo se naučte, jak najít užitečné informacev – naplánujte společně dovolenou, navštivte stránky zaměřené na vzdělání nebo najděte informace o koníčcích a zájmech dětí. Při společném procházení internetu můžete dítěti pomoci posoudit hodnotu nalezených informací. Oblíbené stránky můžete uložit jako záložky, abyste je mohli znovu otevřít jediným klepnutím.

• Vytvořte s dětmi dohodu o tom, jak a kdy budou internet používat
Může být užitečné dohodnout se na době a určitých webech, které mohou děti na internetu navštěvovat. Toto je nutné s dětmi prodiskutovat a uzavřít s nimi společnou dohodu.

Co byste měli dělat, když dítě narazí na internetu na nepříjemný nebo nevhodný materiál?

• Reagujte přiměřeně, aby dítě nemělo zábrany s vámi o podobných případech mluvit i v budoucnosti.
• Zdůrazněte dítěti, že to není jeho chyba.
• Odstraňte veškeré stopy po nevhodném materiálu – včetně odkazů z paměti prohlížeče, souborů cookie a historie stránek.
• Promluvte si s dítětem o tom, jak je možné se do budoucna podobným situacím vyhnout, i o používání vyhledávacích nástrojů bezpečných pro děti a odstraňování e-mailů od lidí, které neznají.

TIP Bety: O nebezpečích, která číhají na internetu byl natočen film. Zhlédnout ho můžete na adrese www.seznamsebezpecne.cz.

Příští pátek vám podrobně popíšeme, jaká konkrétní nebezpečí na vaše děti na internetu číhají a jak je můžete ochránit.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat