Přehnané chválení rodiči vychovává narcistické děti

Nikdy v lidské historii se nedebatovalo o výchově dětí tolik jako dnes. Rodičovských přístupů je mnoho, a zatímco na výsledky některých moderních výchovných metod si musíme počkat do doby, až vychovávaní dospějí a budou ve společnosti fungovat, můžeme už pomalu hodnotit výsledky výchovy tzv. chválící. Při ní se rodiče snaží své dítě podporovat a pořád ho chválí a říkají mu, jak je skvělý. Jenže, neadekvátní a přehnané vychvalování a přeceňování neodpovídající realitě dítěti život zničí. Vyroste z něj narcis, který si s lidmi nerozumí. Nechovají se totiž stejně posedle jako rodiče, kteří ho vychvalovali i za průměrné výkony.

Narcismus je společensky značně nebezpečný, neboť podporuje agresivní chování a také zvyšuje riziko mentálních poruch.

Narcismus se začne projevovat u dětí ve věku mezi sedmým a jedenáctým rokem. Doktor Eddie Brummelman, odborník na vývojovou psychologii z Amsterdamské univerzity, si vybral 565 dětí tohoto věku a pracoval s nimi rok a půl. Prováděl na nich různé testy odhalující narcistické chování. Pracoval také se 705 rodiči dětí a v dotaznících se snažil odhalit způsob výchovy.

Existují dvě teorie, jak vzniká narcismus u člověka. Podle první tím, že rodiče dítě příliš chválí a vychvalují i za věci, které jsou nevýznamné a průměrné. Druhá teorie míní, že narcismus vzniká v rodinách, kde rodiče nedokážou projevit dítěti vřelost.

Naše statistické analytické metody prokázaly, že vychvalování a přeceňování dětí souvisí s narcistickým chováním dětí, zatímco nedostatek rodičovské vřelosti nikoli. Rodičovská vřelost přitom podporuje vysoké sebevědomí u dětí,“ tvrdí doktor Brummelman.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat