Fyzická aktivita zlepšuje u dětí vlastnosti bílé mozkové hmoty, zjistili vědci z Illinois

11.06.2015 | Děti a rodina

O pozitivních účincích pohybu pro rozvoj dětí není pochyb. Jelikož děti se přirozeně řady hýbou, aniž by si to uvědomovali, zpevňují své svaly, formují si kostru a upevňují zdraví. Vědci z University of Illinois přišli se studií, která dokazuje, že fyzická aktivita zlepšuje vlastnosti bílé mozkové hmoty, tedy se zvyšuje potenciál paměti, pozornosti a kognitivní výkonnosti.

Fyzické cvičení zlepšuje přechod informací v mozku

Psycholog Arthur F. Kramer, který vedl výzkum, uvedl, že pozorování byly dělány na 24 dětech, u nichž sledovali vztah mezi fyzickým cvičením a reakcemi mozku. Výsledky prokázaly, že děti, které cvičily, měly řidší bílou mozkovou hmotu, což znamená, že tkáně jsou vláknitější a kompaktnější, a tak informace mozkem snadněji proudí. Přitom stačí opravdu málo - hodina honičky s kamarády, čvachtání se v bazénu nebo pokud dítě baví tříkolka - dopřejte mu na ní maximum pohybu. Doposud byl pozorován vliv cvičení na šedou mozkovou hmotu, která se ve stáří vytrácí, proto jsou pozorování na bílé hmotě průlomové.

Klíčová je informace, že pokud máte doma dítě s ADHD, nebo sami máte problémy s pamětí, fyzické cvičení umí udělat nápravu i ve vyšším věku. Další studie, které se zaměřily na souvislost pohybu a bílé mozkové hmoty dokázali, že děti s poruchami učení měli lepší výsledky v matematických testech i ve zkouškách čtení, pokud denně absolvovali rychlou 20 minutovou chůzi. Pozorování lidí ve středním věku prokázalo, že konzistence bílé mozkové hmoty se zlepšuje po šesti týdnech pravidelného aerobního cvičení.

Motivujte děti, aby se hýbali

Udržet děti v pohybu není problém, jak jsme již uvedli, děti se přirozeně rádi hýbou, důležité je pouze vytvořit jim dostatek podnětů na aktivitu. V létě by to neměl být vůbec problém - stačí vyjít ven a děti se mohou honit, schovávat, použít pro hru pískoviště či bazén.

Batolatům, která se učí chodit, můžete vzít ven odrážedlo, při větších dětičky se vám hodí například tříkolka Smart Trike, ve které můžete dítě vozit, nebo může samostatně jezdit - s rodičovskou vodící rukojetí nebo bez ní. Důležité je, aby se dítě hýbalo v maximální možné míře.

Kolik pohybu potřebuje malé dítě?

Samozřejmě, pokud jdete na větší nákup, pro dítě by bylo neúnosné cupitat vedle vás do obchodu a zpět. Pokud však jdete na procházku, nechte buginu doma a vezměte zmíněné odrážedlo, tříkolku nebo i nic - aby se děťátko procházelo po vlastních nožkách. Přílišné sezení nemá nic společného se zdravým vývojem, děti by se měly samostatně hýbat tolik, kolik je jen možné.

Děti, které již umí sami chodit, by měly být fyzicky aktivní minimálně tři hodiny denně. Do této fyzické námahy zařaďte všechny energetické aktivity.

Pro děti, které samostatně chodí, až do věku pěti let se za adekvátní cvičení považuje:

- běh, resp. rychlá chůze
- jízda na odrážedle, tříkolce či kole - podle věku dítěte
- tanec
- plavání
- šplhání
- skákání přes švihadlo apod.

Děti by neměly být delší dobu neaktivní - dlouhé vození se v dopravních prostředcích, nekonečné vození v kočárku nebo sledování televize nepodporují zdravý fyzický vývoj dítěte. Chcete-li pro své dítě udělat maximum - nikdy mu nebraňte v pohybu - nechte ho lézt, šplhat, tančit... Je to prospěšné pro jeho fyzické ale i psychické zdraví!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat