Chcete miminko? V létě jsou spermie nejčilejší

Léto je ideálním obdobím pro početí dítěte. Spermie mužů jsou totiž v červenci a srpnu aktivnější než v jiné části roku. Podle italských vědců je motilita – pohyblivost – spermií nejvyšší právě v létě a nejnižší v zimě. Tato vlastnost zásadně ovlivňuje úspěšnost mužských pohlavních buněk při průniku děložním čípkem do dělohy na cestě k vajíčku.

Ačkoli nejvíce testosteronu a největší objemy spermií mají muži na podzim, nejpohyblivější jsou spermie v létě. Během letních měsíců se díky intenzivnímu slunečnímu záření tvoří v těle mužů hodně vitaminu D, který je zásadní pro syntézu testosteronu. Na podzim, po létě, dosahuje hladina testosteronu maxima. Ale už v létě jsou spermie nejpohyblivější.

Muži na Západě se stále častěji potýkají s neplodností. Mají málo spermií v ejakulátu a ty, které tam mají, jsou často nepohyblivé a poškozené. Plodný je takový muž, který má dobrou hustotu spermií v ejakulátu, a z nichž alespoň čtyřicet procent se dobře pohybuje.

Vědci z Parmské univerzity sledovali více než patnáct set mužů v průběhu roku, všimli si u nich, že nejvyšší motility (pohyblivosti) dosahovaly spermie v červenci a srpnu. V létě to bylo kolem 65,3 procenta spermií, zatímco v zimě jen 50 procent.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat