Prvorození jsou inteligentnější. O kolik?

Psychologové několik let šíří informace, že prvorození jsou inteligentnější než jejich mladší sourozenci. Potvrzovaly to také menší výzkumy z minulého století. Jenže rozsáhlá studie z USA přišla s překvapením. Ačkoli je pravda, že prvorození mají vyšší IQ, rozdíl v této inteligenci je tak malý, že je pro život člověka nevýznamný. Týká se totiž jediného bodu na škále kvocientu.

Jinými slovy, průměrné IQ prvorozených je o jediný bod vyšší než průměrné IQ dětí, které se narodí jako druhé, třetí a další v pořadí. Pro praktický život a úspěšnost jedince to nemá téměř žádný význam.

Výsledky vyplývají ze studie 377 tisíc středoškoláků. „To je velmi velký vzorek. Je to největší studie v historii psychologie, která se zabývá inteligencí a pořadím narození sourozenců,“ tvrdí profesor Brent Roberts z Illinoiské univerzity.

Prvorození jsou ve srovnání s mladšími sourozenci o něco extrovertnější, milejší a svědomitější a trpí vzácněji úzkostmi.






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat