Prostreno.cz

Kopr nedávejte jen do omáček. Zbaví vás nadýmání a podpoří kojení

Patříte mezi milovníky koprové omáčky, nebo jste spíše na druhé straně barikády? Kopr nevyniká pouze v pověstné omáčce, oceníte ho nejen v kuchyni, ale je i přínosný i pro vaše zdraví. Poznejte jeho příznivé účinky a naučte se ho používat častěji.

Kopr původně pochází z jižního Ruska, západní Asie a z východní části Středomoří. Nyní patří mezi velmi rozšířené byliny a pro svoji aromatickou vůni patří mezi vyhledávaná koření. Kopr se pěstuje nejen pro své aromatické listy, ale také pro semena. Čerstvá nať obsahuje zhruba 130 mg vitaminu C ve 100 g, dále také vápník, vlákninu, třísloviny a provitamín A. Poznejte jeho blahodárné účinky!

Proti nadýmání a plynatosti

Kopr má příznivé účinky na naše zažívání, zklidňuje trávicí soustavu a zmírňuje plynatost. Dokonce tyto účinky znali již staří Egypťané. Kopr je také doporučován při kolikách pro kojence, je mnohem jemnější než běžněji používaný fenykl. Bylinka také zmírňuje žaludeční křeče.

Podporuje laktaci

Kopr patří mezi oblíbené bylinky i nastávajících a kojících maminek, zvyšuje tvorbu mléka, a navíc do mléka přecházejí důležité látky, které podporují i zdravé trávení kojenců.

Snižuje tlak

Pokud vás trápí vysoký tlak, je kopr pro vás ideální bylinkou. Obsahuje účinné látky, které snižují krevní tlak, celkově zlepšují prokrvení a podporují činnost srdečního svalu.

Patří kopr do mrazáku?

Kopr můžete pěstovat od jara do podzimu, proto dávejte přednost jeho čerstvé formě. Na podzim si nezapomeňte udělat zásoby na zimu, dobrá zpráva je ta, že kopr ani v mrazáku neztrácí své cenné složky. Kopr si nejlépe udrží své aroma, když ho dáte do tvořítek na led, zalijete vodou a necháte zmrazit.

Kopr v kuchyni

Kromě pověstné omáčky čerstvý kopr oceníte i při dochucení ryb, mořských plodů, kořenové zeleniny, zelí, květáku a okurek. Je nedílnou součástí oblíbené kulajdy a v neposlední řadě kyselých láků na zavařování zeleniny.  Z kopru můžete vykouzlit i skvělé salátové dresinky.

Ne/oblíbená koprovka

Pamatujete koprovku ze školních jídelen s knedlíkem a plátkem masa? Některým z nás se z toho ještě teď ježí chlupy. Na tuhle variantu, ale zapomeňte a připravte si lehký oběd či večeři. Koprovou omáčku si můžete připravit jednoduše i bez vývaru, stačí vám jen mléko, zakysaná smetana, trocha mouky a čerstvě nasekaný kopr. Omáčku dochuťte klasicky, solí, cukrem a octem. Podávejte s oloupanými novými brambory a vajíčkem. Lehká a chutná varianta koprovky je na světě, spíše na talíři.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat