Prostreno.cz

Zapomenutý mangold. Posiluje kosti, zlepšuje paměť i zrak

Mangold na okamžik upadl v zapomnění a to je velká škoda. Mangold je prastará zelenina, přesto se dnes opět objevuje na našich talířích nejčastěji jako alternativa ke špenátu, kapustě a dalším druhům listové zeleniny. Přesvědčíme vás, že byste mu měli dát šanci i vy!

Mangold je řapíkatá a stonková zelenina, jehož nejbližším příbuzným je špenát. Mangold je však mnohem náročnější na pěstování, a proto není tak rozšířený a dostupný. Mangold znali již staří Římané a jeho pěstování se později rozšířilo ze severní Itálie na západ do Francie a Švýcarska. Mangold je dnes vyhledávanou zeleninou nejen pro svoji chuť, ale také nutriční hodnoty a příznivé účinky na naše zdraví.

Množství přínosů pro zdraví, které se mangoldu přisuzují, spočívají v kombinaci vitaminů, živin a organických sloučenin. Mangold obsahuje vitamin K, vitamin C a vitamin A, dále také vitamin E, riboflavin a vitamin B6. Pokud jde o minerály, obsahuje velké množství hořčíku, manganu, draslíku, železa, sodíku a mědi. Dále kromě vlákniny v něm najdeme významné množství polyfenolových antioxidantů, fytonutrientů a enzymů, které jsou jedinečné a velmi prospěšné pro vaše zdraví.

Reguluje hladinu cukru v krvi

Snad jedním z nejdůležitějších výhod mangoldu je jeho schopnost regulovat hladinu cukru v krvi. Kyselina siřičitá je jedním z unikátních flavonoidů, které se nacházejí právě v této zelenině, a má velmi neobvyklé schopnosti, které zajišťují stabilní hladinu cukru v krvi.

Posiluje kosti

Mangold obsahuje značné množství vápníku, proto je důležitý pro zdravé kosti. Vápník, stejně jako další minerály, které se nacházejí v této zelenině, pomáhají stimulovat růst a vývoj kostí, včetně hořčíku a vitaminu K.

Pro dobrou paměť

Mangold je cenným zdrojem jak draslíku, tak vitaminu K, oba jsou nedílnou složkou pro mozek, posilují kognitivní vývoj a funkce. Přidejte do své stravy několik porcí mangoldu a podpořte svou mysl!

Podporuje krevní oběh

Železo a měď jsou základními prvky červených krvinek a bez těchto dvou minerálů může dojít k anémii, která se projevuje slabostí, únavou, žaludečními poruchami a nedostatečnou koncentrací. Tím, že dodáte svému tělu správné množství těchto minerálů, zajistíte mu zdravou cirkulaci krve a okysličení základních orgánů.

Pro zdravé oči

Mangold obsahuje dobré množství beta-karotenu, který je v mnoha ohledech spojen s optimálním zdravím očí a snižováním makulární degenerace, glaukomu, noční slepoty a dalším stavům spojených s viděním.

Pro zdravé vlasy

Biotin je organická sloučenina, která je přímo spojena se zdravými vlasy, stimulací folikulů, zvyšuje lesk a zlepšuje strukturu vlasu. A právě mangold má biotinu přímo na rozdávání.

Prevence proti rakovině

Stejně jako ostatní listnatá zelenina, nachází se v mangoldu značné množství antioxidantů, takže má silné protirakovinové účinky.  Antioxidanty neutralizují volné radikály, které jsou nebezpečnými vedlejšími produkty buněčného metabolismu. Mangold obsahuje významné množství vitaminu E, C, zinku, luteinu, zeaxantinu, kaempferolu, beta-karotenu a quercetinu. Tyto látky jsou spojeny s prevencí široké škály rakovin, převážně rakoviny tlustého střeva.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat