Prostreno.cz

Vyhazováním natě z ředkviček okrádáte tělo o cenné živiny

Všimli jste si, že většina z nás rovnou v obchodě otrhá zelené listy a slavnostně si odnáší jen červené kuličky? To je velká chyba, v ředkvičkové nati se skrývá spoustu cenných živin. Přestaňte sami sebe okrádat a naučte se je zužitkovat.

Nať z ředkviček má jemně kořeněnou a zemitou chuť, je zajímavým doplňkem zeleninových salátů, nebo ji můžete přidat do toustu či spařit jako špenát a použít jako přílohu k hlavnímu jídlu. Fantazii se meze nekladou. Příště, než ji vyhodíte, zkuste ji dát nejprve šanci.

Co obsahuje?

Nať z ředkviček jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C, obsahuje ho až 6krát více než samotné ředkvičky. V zelených listech se také nachází vysoká koncentrace vitaminu A a B6, hořčíku, fosforu a železa. Dále obsahují cenné antioxidanty, draslík a kyselinu listovou.

Poznejte všechno, co vám může dát, a příště už nať z ředkviček nevyhodíte.

Pro štíhlý pas

Ředkvičky jsou samy o sobě skvělou zeleninou při redukční dietě, tak proč vyhazovat jejich nať, která je bohatá na vlákninu a spoustu cenných živin? Při přípravě zeleninového salátu příště zužitkujte i listy, vláknina vás zasytí na delší dobu, takže se vyhnete vlčímu hladu a přejídání.

Napomáhá trávení

Nať obsahuje mimo jiné i poměrně velké množství vlákniny, která je potřebná pro správnou funkci střev. Vláknina stimuluje peristaltický pohyb a tím eliminuje riziko zácpy, přispívá k lepší absorpci živin a hraje klíčovou roli v prevenci gastrointestinálních onemocnění.

Snižuje cholesterol

Vysoká hladina draslíku, železa, vitaminu C a vlákniny, která je obsažená v nati ředkviček, může pomoci posílit srdce hned mnoha způsoby, od snížení krevního tlaku a zlepšení oběhu až k hojení a opravě poškozených cév a tepen. Také přispívá k celkovému snížení hladiny cholesterolu, čímž se snižuje riziko vzniku aterosklerózy, srdečního záchvatu a mrtvice.

Zvyšuje imunitu

Jak již bylo řečeno, ředkvičková nať obsahuje několikanásobně více vitaminu C než samotné ředkvičky. Vitamin C je potřebný pro správnou obranyschopnost těla. Tak proč ho nezískat tímto snadný způsobem?

Detoxikuje tělo

Zelená nať je známa tím, že detoxikuje tělo stimulováním močení a zlepšením funkce jater. Tím, že pomáhá tělu účinněji odfiltrovat toxiny z krve, tyto listy dále eliminují oxidační stres a chrání naše tělo před celou řadou onemocnění.

Reguluje hladinu cukru v krvi

Jedním z největších přínosů potravin s vysokým obsahem vlákniny je vliv, který má na hladinu cukru v krvi. Vláknina je schopna regulovat uvolňování inzulinu a glukózy v těle, což je velmi důležité u diabetických pacientů, kteří trpí kolísáním cukru v krvi.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat