Prostreno.cz

Česnekový prášek. Dokáže vůbec konkurovat čerstvému česneku?

Nezaměnitelnou chuť česneku skutečně ničím jiným, než právě česnekem nenahradíte. Ale pokud zrovna nemáte po ruce ten čerstvý vyplatí se mít v zásobě alespoň jeden sáček sušeného česnekové prášku. Snadno se skladuje a dodá vašemu pokrmu požadující česnekovou chuť. I sušený česnek splní svůj účel.

Základem sušeného česnekového prášku je dehydratovaný rozmělněný česnek, občas se přidává do koření i sůl. Tento prášek můžete použít všude tam, kam byste za normálních okolností dali česnek čerstvý. Je vhodný k dochucení polévek, omáček, dušeného i pečeného masa, pizzy i salátových dresinků. Má o něco jemnější chuť než česnek čerstvý, a i z tohoto důvodu se těší velké oblibě.

Co obsahuje?

Sušení je jedno z nejšetrnějších způsobů skladování, kdy je zachována jak chuť, tak i většina vitaminů i minerálů. Takže i v sušeném česneku najdete vitamin C, vitamin B6, železo, vápník, hořčík a sodík. Zatímco koncentrace těchto živin je o něco nižší než u čerstvých česnekových stroužků, stále existuje řada přítomných antioxidantů a organických sloučenin, jako je například alicin, které jsou pro naše tělo prospěšné.

Vyrovnává hladiny cholesterolu

Pravidelná konzumace česneku i česnekového prášku přispívá ke snížení špatného LDL cholesterolu a zároveň zvyšuje hladiny dobrého HDL cholesterolu. Také snižuje riziko ukládání plaku v tepnách a cévách, čímž pomáhá snižovat krevní tlak a potažmo snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Protirakovinné účinky

Bioaktivní sloučeniny a antioxidanty v českém prášku mohou pomoci snížit oxidační stres v celém těle, zmírnit záněty a zabránit buněčné mutaci, která často může vést k rakovině. Dokonce se doporučuje konzumace jednoho stroužku denně, abyste zkrátka „vypálili“ všechny bacily z těla.

Posiluje imunitní systém

Česnek je známým prostředkem pro podporu imunity, díky obsahuju minerálů a antioxidantů, které se v něm nachází. Může vás ochránit před různými bakteriálními, plísňovými a virovými infekcemi, pokud česnek či česnekový prášek budete konzumovat pravidelně.

Napomáhá trávení

Organické sloučeniny jako je železo a vláknina jsou skvělé pro udržení zdravého žaludku. Pokud trpíte poruchou trávení, zácpou nebo jakoukoli poruchou trávení, může vám pomoci stimulovat tyto problémy a za nedlouho na ně zcela zapomenete.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat