Prostreno.cz

Zjistěte, jak poznat kvalitu olivového oleje přímo v obchodě

Olivový olej je oblíbenou součástí naší kuchyně. V obchodech můžeme najít stovky značek a druhů olivových olejů. Jenže jak si vybrat ten správný? Máme pro vás pár tipů, díky kterým budete z obchodu odcházet vždy s tím správným kouskem!

Olivový olej, nazývaný občas také jako tekuté zlato, má už své nezastupitelné místo i u nás. Používá se ve studené i teplé kuchyni, skvěle se hodí ke kosmetickým procedurám a blahodárně působí na naše zdraví.

Extra panenský olivový olej je olej té nejvyšší kvality a má také nejvýraznější chuť. Lisuje se bezprostředně po sklizni oliv, a to pouze mechanickou cestou. Nepřidávají se žádné chemikálie a lisování probíhá za teploty do 50 °C. Při jeho nákupu je však potřeba obezřetnosti. Ne všechny oleje jsou tak kvalitní, jak se tváří. Které lahvičky byste v obchodě radši měli nechat? Řiďte se těmito tipy!

Asi nejlepší způsob jak zjistit, zda údajný extra panenský olivový olej není falešný, je degustační test. Ten vám ale v supermarketu neprojde. Podívejme se tedy, jaké další indicie sledovat při výběru toho správného výrobku.

Čím více informací, tím lépe

Zkontrolujte, zda je například uvedeno datum sklizně a název oblasti či konkrétní farmy, kde byl olej vyprodukován. Objevit se také mohou informace o odrůdě použitých oliv. Podrobnější informace zaručují pravost výrobku.

I obal je důležitý

Již na první pohled můžete vidět, v čem je olivový olej balený. Jediná a správná varianta pro skladování je pomocí tmavě zabarveného skla, obvykle zeleného nebo hnědého. Tento obal totiž chrání obsah před možným poškozením UV zářením. Pokud je olej v průhledné plastové láhvi, neměli byste mu vůbec věnovat pozornost.

Cena rozhoduje. Ne, že ne

Konečná cena olivového oleje sice není zárukou kvality, ale výběr nejlevnější láhve na polici obvykle znamená, že získáváte to, za co zaplatíte, což je levný olej nevalné kvality.

Správný název a označení

Nejkvalitnější olivový olej je ten s označením „extra-virgin“. Tato fráze sama o sobě nemusí působit jako nějaký punc vysokého standardu, na druhou stranu bez ní vždy získáte nekvalitní produkt.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat