Prostreno.cz

Dopřejte si ústřice. Prospívají srdci a pomáhají při hubnutí

O ústřicích se hodně mluví v souvislosti s milostným životem. Jenže pozor, tím jejich vliv zdaleka nekončí. Posilují totiž imunitu, zlepšují kvalitu vlasů a zabraňují akné. Zároveň vám dodají energii a pročistí tepny od nežádoucího plaku.

Ano, ústřice jsou vzácnou pochoutkou neobyčejné chuti. Povídá se, že jejich velkým fanouškem byl legendární italský svůdník Giacomo Casanova, který jich údajně spořádal i 50 denně, neboť pevně věřil v jejich afrodiziakální účinky. Ovšem co zdravotní benefity těchto mořských mlžů? Následující řádky vás možná přesvědčí, abyste si na ně do specializované restaurace zašli častěji!

Zesílená imunita? Ta vás prostě nemine

Máte pocit, že vás dostane každý bacil, co se kolem vás mihne? O důvod víc, proč si vychutnat dražší, byť značně prospěšné mlže. Na seznam jejich ctností patří to, že vykazují vysoký podíl zinku. O tomto minerálu je všeobecně známo, že pomáhá při tvorbě bílých krvinek, tedy základních složek imunitního systému. Je tedy jasné, že co se týče obranyschopnosti, zinek vaši odolnost vůči různým neduhům zaručeně „povýší“ na silnější úroveň!

Stopka akné i hezčí vlasy

Bylo by hodně nespravedlivé tvrdit, že výše zmíněný zinek zabojuje jenom proti běžným nemocem. Věděli jste, že rovněž zabraňuje tvorbě akné, urychluje hojení ran, léčí popáleniny a zlepšuje celkovou kvalitu vlasů? Zaceluje totiž rozdvojené konečky, předchází nadměrnému řídnutí hřívy a hloubkově ji vyživuje. Nutno zmínit, že tato složka výživy má blahodárný vliv i na nehty, které činí odolnější proti poškození.

Čistší tepny, zdravější srdce

Ze závěrů studie provedené Americkou kardiologickou asociací (American Heart Association) jednoznačně vyplývá, že mořští živočichové, ústřic pochopitelně nevyjímaje, obsahují neskromné množství omega-3 mastných kyselin. Ty zabraňují hromadění nežádoucího plaku v tepnách, čímž značně snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Dávka energie, která jistě nepřijde vniveč

Ústřicím nelze odepřít ani to, že platí za bohatou zásobárnu železa. K čemu vám bude dobré? Tento dobrý přítel do nepohody funguje jako báječný zprostředkovatel energie, neboť se podílí na přenášení kyslíku do každé buňky v těle. Zároveň vás ale ochrání před anémií a zregeneruje svaly. Jistě vás bude zajímat i to, že železo do jisté míry urychluje metabolismus, takže podporuje spalování kalorií.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat