Prostreno.cz

Báječný bezlepkový pohankový makovec

Pokud patříte k milovníkům máku, a rádi pečete makovníky na všechny možné způsoby, rádi se s vámi podělíme o recept na makovník s pohankou, který rozhodně musíte vyzkoušet! Ocení jej nejen lidé s alergií na lepek, ale i vegani (pokud vynecháte vejce). 

Pokud bychom měli vybrat jeden typ mouky, který se s chutí máku pojí nejlépe, pak by to byla jednoznačně pohanková! Pohanka chutná lehce oříškově, v pečivu dobře drží pohromadě (pokud sáhnete po hladké, nikoli celozrnné, pohankové mouce, ideálně z mlýna Šmajstrla), a postará se o lehkou nadýchanou strukturu.

Náš recept na pohankový makovník je lehce kontroverzní, protože je v něm máku více, než je obvyklé, nicméně o to lépe zasytí a zahřeje! Obsahuje nižší množství sacharidů a vyšší množství kvalitních tuků, proto je ideální na výlet v chladném počasí. V batohu s vámi vydrží celý den a zasytí vás na hodně dlouhou dobu.

Recept využívá přirozené sladkosti skořice a kandovaného ovoce, proto nepočítá s extra cukrem navíc. Kdo však potřebuje makovník hodně sladký, dochutí si podle sebe, nebo může makovník servírovat potřený marmeládou.

Pohankový makovec

Suroviny

150 g hladké pohankové mouky

250 g mletého máku

10 g kypřicího prášku

1 lžička skořice

200 ml vody

2 vejce

3 lžíce třtinového nebo kokosového cukru (případně javorový či rýžový sirup)

Hrst sušených proslazených brusinek

Malá hrst kandované pomerančové kůry

Postup

1 Troubu předehřejte na teplotu 180 °C.

2 V jedné míse smíchejte pohankovou mouku s mákem, kypřicím práškem a skořicí.

3 V druhé míse promíchejte vodu, vejce a cukr (nebo sirup), a vše důkladně promíchejte/vyšlehejte.

4 Pro ještě nadýchanější efekt můžete vejce rozdělit na žloutky a bílky (ze kterých ušleháte sníh a do těsta jej vmícháte až na konec).

5 Do tekuté směsi postupně přidávejte sypkou směs a promíchejte v hladké těsto. Každá mouka i mák sají tekutinu jinak, proto podle potřeby přidejte nebo naopak uberte množství vody v receptu. Výsledné těsto má být podobné třenému bábovkovému těstu, jen bude mít lehce blátivou konzistenci z důvodu nepřítomnosti lepku. Proto těsto do formy nenalijete, ale spíše „kydnete“ a opatrně rozetřete do stran.

6 Na úplný závěr do těsta vařečkou vmíchejte sušené brusinky a kandovanou pomerančovou kůru (kterou jste předtím lehce propláchli pod tekoucí vodou). Pokud jste se rozhodli vejce rozdělovat, teď je ten pravý čas vmíchat do těsta sníh z bílků. Takto bude váš makovec doslova jako obláček. Pokud se vám sníh šlehat nechce, nezoufejte, makovník bude skvělý tak či tak. 

7 Formu na pečení vyložte pečicím papírem, aby se vám makovník po upečení lépe vyklopil. Vložte do trouby a pečte 30–⁠35 minut. Propečenost těsta zkontrolujte špejlí.

8 Hotový makovec nechejte chvíli vychladnout na mřížce, poté vyklopte z formy a nechejte zcela vychladnout na pokojovou teplotu. Až poté můžete krájet a podávat.

Tip

Bezlepkové pečivo nikdy nekrájejte horké ani teplé! Bude se drolit a lepit na nůž.

Pro veganskou verzi jednoduše vynechejte vejce a vodu nahraďte mandlovým mlékem, abyste zachovali vláčnost těsta. Na výsledné textuře ani chuti to pak nebude nijak znát.

Zdroje: názor autora, recepty.online.cz





Celkem 2 komentářů

jana kratochvílová
23.01.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat