Prostreno.cz

Cibule výrazně snižuje riziko rakoviny až o polovinu

Česká republika zaujímá ve výskytu onkologických onemocnění přední příčky, což není vůbec lichotivé. Jak z toho ven? Máte rádi cibuli? Tak byste jí měli jíst více. Kvercetin v ní obsažený totiž snižuje riziko rakoviny až o 50 procent.

Cibule je jednou z nejstarších kultivovaných rostlin na světě. Je oblíbená díky své specifické chuti, ostré vůni a širokému využití v kulinářství a medicíně. První známky pěstování cibule se datují do období asi 5000 let před naším letopočtem. Toto zelené, mnohotvaré jídlo bylo vysoce ceněno starověkými Egypťany, protože věřili, že jeho kruhy a silný zápach symbolizují věčnost. Cibule byly dokonce nalezeny v hrobkách faraonů jako nabídka bohům. V antickém Řecku byla cibule považována za zdroj síly. Ve středověku se stala nepostradatelnou složkou stravy chudých, protože byla snadno dostupná a mohla se skladovat po dlouhou dobu. Stále více se cibule stala důležitou součástí kulinářství různých kultur po celém světě. V Indii je popisována v sanskrtských spisech jako léčivá rostlina, v Číně je považována za symbol štěstí, ve Francii je základem mnoha tradičních receptů.

Dnešní cibule se pěstuje na celém světě v různých klimatických podmínkách. Již není pouhým doplňkem jídla, ale je považována za jednu z nejdůležitějších plodin v agrikultuře. S rozvojem moderní botaniky a genetiky se nyní pěstuje mnoho různých druhů. Cibule tak prochází fascinující historií, od posvátné rostliny starověkých civilizací až po gotickou superpotravinu. Její univerzální přitažlivost a adaptabilita ji činí jedním z nejrozmanitějších a nejrozšířenějších plodů na planetě.

Kvalitní přírodní léčivo 

Že má tato zelenina i nezpochybnitelné léčivé vlastnosti, o tom se ví od nepaměti. Velkou zásluhu na tom má obsažený alicin, což je organická sloučenina síry odpovědná za její štiplavou chuť i vůni. Lékaři upozorňují, že působí antibakteriálně, přičemž poskytuje ochranu před záněty, choroboplodnými zárodky a trombózou. Alicin zároveň tlumí příznaky alergie i astmatu a zastavuje infekce. Nejen kvůli němu se ale vyplatí jíst cibuli častěji…

Prevence vzniku rakoviny 

Ve zmíněném ochucovadle se v hojném množství nachází i kvercetin. Ten je jedním z nejsilnějších a nejrozšířenějších biologicky aktivních antioxidantů, jehož zázračným schopnostem vědci zasvětili hned několik studií. Všechny se pak shodují v tom, že čím pravidelněji ho člověk konzumuje, tím menší má pravděpodobnost, že ho postihne rakovina.

Příkladem za všechny je pak americký výzkum publikovaný v magazínu Healthy Food. Jeho poznatky sdělují, že kvercetin snižuje riziko onkologických onemocnění až o 50 procent, zatímco reguluje škodlivý cholesterol, čímž zlepšuje funkce kardiovaskulárního systému. Příznivý vliv má však i na metabolismus, takže se může uplatnit také při plánované redukci váhy.

Strava pro mozek

„Obyčejná“ cibule má i další překvapivé účinky. Díky podílu mědi totiž stimuluje činnost mozku. Vzpruhu imunity zase zajistí vitamin C, který souběžně podpoří zdraví cév, kostí i pokožky. Nabízí ale i odolnost vůči stresu, což samozřejmě vůbec není od věci.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4366009/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4366009/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat