Prostreno.cz

Jarní salát z pampelišek

Pampelišku najdete všude na loukách a zahradách. Její mladé, mírně hořké listy můžete sklízet na jaře ještě před kvetením a zpracovat je na lahodné pokrmy. Zde najdete vše, co potřebujete vědět o pampeliškách.

Pampelišky jsou nedílnou součástí jara. Jemné, zoubkované listy chutnají obzvláště dobře například v salátech. Žlutě kvetoucí rostlina pampelišky patří k sedmikráskám a roste téměř všude. Pokud si vyberete pampelišky ve volné přírodě, měli byste před prvním kvetením používat pouze mladé, jemné výhonky. Pampelišky můžete v kuchyni využít do salátů nebo podobně jako špenát.

Použití a skladování

Pampeliška chutná lehce nahořkle a je vhodná do salátů. Zvláště dobře ladí se salátovými dresinky vyrobenými z ořechového oleje a červeného vinného octa. Mírně hořkou chuť pampelišky můžete v dresinku potlačit trochou klasické nebo zakysané smetany. Lahodnou kombinaci také tvoří pampelišky v míchaném salátu se smetanovou hořčičnou omáčkou.

Z rostliny lze použít nejen listy, ale také pupeny, květy a kořeny. Z květů pampelišky se získává sirup a želé, které chutná jako sladká pomazánka. Mladé pupeny lze také snadno zpracovat –⁠ jednoduše naložte pampeliškové hlavy spolu s octem, estragonem, petrželkou, česnekem a cibulovými kroužky do uzavíratelné nádoby a nechte celé louhovat po dobu 8 až 10 týdnů. Poté si můžete vychutnat nakládaná poupata.

Z kořenů můžete vyrobit náhražku kávy. Kromě toho můžete pít pampelišku jako čaj. Pokud používáte čerstvě sklizené listy pampelišky, je nejlepší je připravit a jíst ve stejný den. Nepoužité zbytky snadno zmrazíte v sáčku nebo krabičce.

Lahodným způsobem zpracování je také pampeliškové pesto. Pro jeho výrobu vezměte spoustu listů pampelišky, 1 až 2 stroužky česneku, 6 polévkových lžic olivového oleje, 5 polévkových lžic citronové šťávy, 50 g mandlí, 100 g nakrájeného parmazánu, celou věc rozmixujte a ochuťte solí a pepřem.

Zdraví v každém listu

Protože pampeliška patří k rostlinám s vysokým obsahem vitaminu C, měli byste ji do svého jídelníčku rozhodně zařadit. Navíc obsahuje také vysoký obsah hořčíku. Pokud budete sbírat volně rostoucí rostliny, vždy se ujistěte, že jsou v nejvyšší možné bio kvalitě.

A pokud vás nenapadá, jak byste mohli pampelišku využít, přinášíme recept na lehký jarní salát.

Pampeliškový salát s hrozny

Ingredience

2 vejce 

1 pampeliška

100 g zelených hroznů bez semen

1 červená cibule

2 lžíce ovocného octa

1 lžíce sladké hořčice

sůl, pepř

2 lžíce olivového oleje

30 g hoblovaného parmazánu

Postup

1 Vejce vařte asi 8–⁠9 minut. Pampelišky pořádně umyjte.

2 Zelené hrozny omyjte, případně rozpulte. Rozpulte červenou cibuli a nakrájejte na proužky.

3 Smíchejte 2–⁠3 lžíce ovocného octa s polévkovou lžící sladké hořčice, solí, pepřem a 2 lžícemi olivového oleje.

4 Otrhejte pampelišku a smíchejte s hrozny, cibulí a dresinkem v misce.

5 Oloupejte, rozpulte a přidejte vejce. Na salát rozprostřete 30 g hoblovaného parmazánu.

Zdroj: essen und trinken






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat