Prostreno.cz

Kořeněný lilek s rajčaty a pita chlebem

Naše patro se stále učí. A protože požitek má také něco společného se svědomím, dostáváme se k sedmi smyslům chuti. Proč sedmi?

Sladké, kyselé, hořké a slané jsou klasikou chutí. Dlouho také stačily, ale v roce 1998 byl přidán pátý smyslový dojem chuťových pohárků: umami. Japonské slovo v překladu znamená pikantní a chuť způsobuje volná kyselina glutamová. Takže můžeme v ústech rozlišit pět chutí? Ne, za tento šestý smyslový dojem vděčíme odborníkům, kteří zjistili, že můžete pocítit chuť také volných mastných kyselin.

A nyní přichází to nejlepší – my věříme, že existuje i sedmý chuťový smysl – naše svědomí. Protože zábava nezačíná jen na našich talířích, ale zahrnuje témata environmentálního povědomí a udržitelnosti. Jako znamení dobrého vkusu dnes spotřebitelé přebírají odpovědnost tím, že získají představu o vědomé povaze výroby potravin. 

A pokud si chcete takové potěšení pro všech sedm chutí opravdu užít, připravte si třeba náš kořeněný lilek s rajčaty.

Pita chléb s kořeněným lilkem a rajčaty

Ingredience 4 až 6 porcí 

2 plechovky loupaných rajčat

2 červené cibule

200 g předvařené scezené cizrny

600 g lilku

1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru, skořice, kmínu a mletého pepře

1 lžička cukru

50 ml bílého vína

extra panenský olivový olej

pita chléb

250 g řeckého jogurtu

Postup

1 Předehřejte troubu na 200 °C. Lilek rozpulte, několikrát poškrábejte vnitřek a pak ho položte na plech vyložený papírem na pečení. Lilek pokapejte dostatečným množstvím olivového oleje a posypte špetkou soli. Pečte asi 20 minut, dokud nezměkne.

2 Mezitím oloupejte cibuli, nakrájejte na tenké plátky a osmahněte na pánvi se 2 lžícemi olivového oleje a kořením (zázvor, skořice, kmín, pepř). Přidejte cukr a oglazujte bílým vínem.

3 Nechte povařit, přidejte drcená rajčata, sůl a cizrnu a vařte dalších 4–5 minut. Čas od času promíchejte.

4 Přidejte pečené lilky. V případě potřeby nakrájejte na malé kostky.

5 Pita chléb opečte.

6 Servírujte ochucené kapkou olivového oleje.

7 Podávejte s pita chlebem a řeckým jogurtem.

Zdroj: life line, eatthis, názory autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat