Prostreno.cz

Zapečené kuře s dýní a jablky

Chcete si po celém dni v práci večer připravit se svou drahou polovičkou výbornou večeři s podzimním nádechem, nebo chcete překvapit své přátele něčím jedinečným, čím přivítáte podzim a co vám bude chutnat u sklenice dobrého vína?

Tento recept na zapečené kuře v sobě ukrývá veškerá podzimní esa, která z tohoto ročního období dělají srdeční záležitost. No schválně, co si představíte, když se řekne podzim?

Dýně, jablka, vůni skořice a medu? Nebo snad zatoužíte po teplém jablečném cideru?

Pak jste tady správně, protože tento recept v sobě kombinuje vše uvedené, a ještě mnohem více!

Připraveni? 

Zapečené kuře s dýní a jablky

Ingredience

1 velký batát, oloupaný a nakrájený na kostičky

(lze nahradit dýní hokkaido)

2 jablka, nakrájená na plátky

2 polévkové lžíce olivového oleje

Snítka rozmarýnu

Sůl, čerstvě mletý černý pepř

6 kuřecích stehen bez kosti a kůže

150–200 ml jablečného cideru (alkoholický jablečný nápoj)

2 polévkové lžíce medu

1 polévková lžíce zrnité hořčice

1 polévková lžíce másla

Postup

1 Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.

2 Do střední mísy vložte nakrájené batáty, jablka a nasekaný rozmarýn, dochuťte solí a pepřem. Přidejte 1 lžící olivového oleje a vše dohromady smíchejte, aby se batáty i jablka kompletně obalily směsí oleje a koření.

3 Ve velké pánvi (při středně vysoké teplotě) rozehřejte lžíci olivového oleje. Rozložte kuřecí stehna a opečte dozlatova, asi 2 minuty z každé strany. Odložte stranou na talíř, pánev zlehka opláchněte a pokračujte v přípravě.

4 Do stejné pánve nalijte jablečný cider, přidejte med a zrnitou hořčici. Promíchejte, aby se vše spojilo. Směs pak přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud se mírně nezredukuje, poté zašlehejte máslo. Vraťte kuře na pánev, kolem kuřete rozprostřete směs batátů a jablek, a zlehka přelijte omáčkou. Vypněte sporák a přemístěte celou pánev do (rozehřáté!) trouby. Pozor! Je důležité se ujistit, že je pánev vhodná pro přípravu pokrmů v troubě, tedy že nemá plastovou rukojeť či jiné části, které by mohly podlehnout vysokým teplotám v troubě. Ideální pro přípravu je celo nerezová či litinová pánev.

5 Pečte, dokud nejsou batáty měkké a kuře propečené, tedy asi 20 minut. (Pokud batáty stále nejsou dostatečně měkké, vyjměte po dvaceti minutách kuře z trouby a zbytek nechejte ještě chvíli dojít, dokud batáty nezměknou).

6 Servírujte bohatě přelité ciderovo medovou glazurou.

Tip

Pokud nemáte k dispozici batáty, anebo chcete recept ještě více vyladit do podzimní nálady, použijte místo batátů dýni hokkaido. Důkladně ji omyjte, ovšem nezbavujte ji slupky. Ta ukrývá nejvíce cenných živin. Stačí vydlabat semínka a zbytek dýně pak nakrájet na menší kostičky. Dále postupujte podle receptu.

Zdroj: názor autora, www.eatingwell.com





Celkem 1 komentářů

Eva Marešová
10.09.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat