Prostreno.cz

Italský mrkvový dort v původní verzi

Většina lidí si pod pojmem „mrkvový dort“ představí bohatě kořeněný dort s extra sladkou polevou ze smetanového sýra. Původní originální verze mrkvového dortu je však poněkud odlišná, a pro vyznavače zdravého životního stylu i mnohem lákavější.

V původních receptech na mrkvový dort se počítá s přirozenou sladkostí mrkve, která provoní každé sousto a dortu dodá typickou sytě oranžovou barvu. Výběr mrkve je v tomto případě zásadní. Rozhodně nečekejte dokonalý výsledek s vodnatou mrkví ze supermarketu.

Díky mandlové mouce bude dort vláčný a jemný. V Itálii je zvykem mrkvový dort podávat s krémem z mascarpone, jako ideální dezert na večírku, nicméně oblíbený je i k rannímu espressu nebo odpolední kávě.

Italský mrkvový dort

Ingredience

Na dort:

2/3 hrnku mouky dle výběru (např. hladkou pšeničnou, špaldovou, bezlepkovou apod.)

2 1/2 lžičky prášku do pečiva

2 hrnky blanšírované mandlové mouky

1 hrnek krystalového cukru

5 velkých žloutků

3 hrnky strouhané mrkve (asi 4 střední mrkve)

1 lžička vanilkového extraktu

5 vaječných bílků

1/4 lžičky soli

Na krém z mascarpone:

300 g mascarpone

2 lžíce moučkového cukru

1 střední pomeranč, na ochucení

Postup

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou dortovou formu vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem.

2 Mouku, mandlovou mouku a prášek do pečiva nasypejte do velké mísy a promíchejte. Dejte stranou.

3 Pro přípravu dortu můžete použít mouku dle libosti. Od hladké 00 přes špaldovou až po pohankovou nebo rýžovou. Čím jemnější bude mouka, tím jemnější bude dort. Ovšem můžete použít i celozrnnou, v tomto případě počítejte, že bude dort hutnější.

4 Cukr a žloutky vyšlehejte pomocí elektrického ručního šlehače (při vysokých otáčkách), dokud směs nezhoustne a nebude světle žlutá, tj. asi 2 minuty. Do žloutkové směsi postupně vmíchejte moučnou směs a poté nastrouhanou mrkev a vanilku. Vznikne husté těsto. Odložte stranou.

5 V míse zvlášť ušlehejte bílky se solí pomocí ručního šlehače, dokud nevytvoří tuhé špičky. Gumovou stěrkou po částech postupně vmíchejte bílky do těsta, a to tak, abyste nenarušili jejich strukturu. Z tohoto důvodu není vhodné sníh vmíchávat pomocí šlehače nebo kuchyňského robotu, ale hezky ručně pomocí vařečky nebo stěrky.

6 Těsto přelijte do připravené formy a rozetřete do rovnoměrné vrstvy.

7 Pečte, dokud koláč není zlatavě hnědý a nezačne mírně odstávat od stěn formy, tj. asi 1 hodinu. Po upečení nechejte dort asi 30 minut chladit na mřížce. Poté odejměte boky formy (pokud máte rozkládací kulatou formu) a nechte zcela vychladnout.

8 Dort pečte ideálně den předem, aby byl při servírování uleželý a chutě se v něm hezky spojily. Skladujte v lednici a před podáváním nechejte asi hodinu odležet při pokojové teplotě.

9 Před servírováním si připravte krém z mascarpone.

10 Mascarpone s cukrem míchejte misce balónovou metlou, dokud se nespojí a nevznikne nadýchaný krém.

11 Dort nakrájejte a podávejte s kopečkem krému z mascarpone, případně ozdobeného jemně nastrouhanou pomerančovou kůrou.

Zdroje: www.thekitchn.com/recipe-italian-carrot-cake-249799






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat