Prostreno.cz

Nejlepší recepty na banánový chléb

Na lahodný, šťavnatý banánový chléb vám postačí jen pár ingrediencí a zároveň můžete využít zralé banány. Tyto 3 recepty na zdravý banánový chléb připravíte rychle a jsou skutečnou lahůdkou!

Máte doma banány a nevíte, co s nimi? Možná jsou již trochu nahnědlé nebo kašovité a již nejsou vhodné pro přímou spotřebu –⁠ pak pro vás máme tři recepty na zdravý banánový chléb.

Banánový chléb

Pouhých 15 minut času přípravy a o hodinu později si můžete pochutnat na lahodném a zdravém banánovém chlebu! Jeden z našich oblíbených receptů, protože tento banánový chléb je rafinovaný díky skořici a muškátovému oříšku a lískovým oříškům, které zajistí potřebné křupnutí. Dodává tělu také vysoce kvalitní bílkoviny, vitamin E a zdravé nenasycené mastné kyseliny.

Ingredience

100 g lískových oříšků

600 g zralých banánů (4 zralé banány)

100 ml oleje

70 ml javorového sirupu

1 špetka mleté skořice

1 špetka muškátového oříšku

1 špetka soli

40 ml ovesného mléka

280 g celozrnné špaldové mouky

½ balíčku prášku do pečiva

40 g mletých mandlí

Postup

1. Lískové ořechy nasekejte nahrubo a dejte stranou. Banány oloupeme, nakrájíme na malé kousky a rozmačkáme vidličkou nebo tyčovým mixérem.

2. Ručním mixérem rozšlehejte banány spolu s olejem, javorovým sirupem, skořicí, muškátovým oříškem, solí a ovesným mlékem do krémova. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a vmícháme do banánové směsi. Poté vmícháme mandle a polovinu ořechů.

3. Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a posypeme zbylými lískovými oříšky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba na 160 °C; plynová: stupeň 2–⁠3) asi 50–⁠60 minut do zlatova.

Banánový pekanový chléb

Recept na tento zdravý banánový chléb neobsahuje vůbec žádný přidaný cukr – sladká chuť pochází výhradně ze zralých banánů. Vzhledem k tomu, že se k pečení používá celozrnná mouka, banánový chléb vás navíc zasytí na obzvlášť dlouhou dobu, protože mouka dodává tělu cennou vlákninu.

Ingredience

1 kostka droždí

450 g celozrnné pšeničné mouky

1 špetka soli

2 banány

200 g pekanových ořechů

3 polévkové lžíce oleje

Postup

1. Droždí rozdrobíme a smícháme s 5 lžícemi vlažné vody.

2. V míse smíchejte 400 g mouky a 1 špetku soli. Uprostřed uděláme důlek a vlijeme kvásek. Poprášíme trochou mouky a necháme přikryté 15 minut kynout.

3. Mezitím oloupeme banány a rozmačkáme je vidličkou. Polovinu ořechů nasekejte nahrubo.

4. K mouce postupně přidáváme banány a ořechy se 2 lžícemi oleje a cca 140 ml vlažné vody a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.

5. Formu na bochník (cca 30 cm dlouhou) vymažte zbylým olejem a vysypte trochou mouky. Znovu prohněteme těsto a dáme do formy. Zakryjte zbylými ořechy a nechte dalších 15 minut odpočívat.

6. Chleba pečeme v předehřáté troubě na 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C; plyn: stupeň 1–⁠2) cca 1 hodinu. Poté vyklopíme z formy a necháme vychladnout.

Banánový chléb s vlašskými ořechy

Základem tohoto banánového chleba jsou vlašské ořechy, které tělu dodávají důležité živiny. Superpotravina obsahuje dobré tuky, které pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu. Mohou také snížit zánět a zpomalit proces stárnutí díky antioxidantům, které obsahují.

Ingredience

300 g pšeničné mouky typ 1050

1 balíček prášku do pečiva

½ lžičky soli

Muškátový oříšek

150 g vlašských ořechů

500 g zralých banánů (3 zralé banány)

1 vanilkový lusk

1 jablko

80 g másla

50 g cukru z kokosových květů

1 vejce

Postup

1. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a solí. Nastrouhejte trochu muškátového oříšku.

2. Vlašské ořechy nasekejte najemno v kuchyňském robotu nebo velkým nožem a přidejte do moučné směsi.

3. Banány oloupeme, nakrájíme na malé kousky, dáme do mísy a tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré nebo rozmačkáme vidličkou najemno.

4. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vydlabejte dužinu a vmíchejte do banánového pyré.

5. Jablka omyjeme a nastrouháme a v míse metličkou ručního mixéru vmícháme máslo a cukr z kokosových květů do nadýchané hmoty, vmícháme vejce. Do máslové směsi pak střídavě přimíchávejte banánové pyré a směs mouky.

6. V případě potřeby vymažte malou formu na bochník (cca 8 x 22 cm). Nalijte těsto a uhlaďte gumovou stěrkou.

7. Pečte v předehřáté troubě na 175 °C (horkovzdušná: 150 °C, plyn: stupeň 2) na střední příčce 50–60 minut. Do středu dortu zapíchněte dřevěnou špejli: Pokud při vytahování vyjde čistá, dort je hotový; jinak pokračujte v pečení ještě několik minut.

8. Hotový chléb vyndáme z trouby, necháme 5 minut vychladnout v pekáči a poté vyklopíme.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat