Prostreno.cz

Keltská mořská sůl má bohatý stopový obsah

Keltská mořská sůl. Říká se o ní, že je to dar země a slunce. Pravda, není nejlevnější, ale na druhou stranu je čím dál populárnější díky svým jedinečným vlastnostem a bohatému stopovému minerálnímu obsahu.

Keltská mořská sůl neboli „francouzská šedá sůl“ pochází z břehů Bretaně ve Francii. Těží se ve slaništích vybudovaných na vrstvě šedého jílu pomocí 2 000 let staré keltské metody. V porovnání s ostatními druhy komerčních solí není chemicky čištěna ani upravována, proto si zachovává širokou škálu cenných minerálů a stopových prvků. Kromě působivého minerálního profilu si ji mnozí cení pro chuť a vzhled (3). Takhle působí na organismus!

Rovnováha elektrolytů a hydratace

Keltská mořská sůl je plná elektrolytů, jako je sodík, draslík a hořčík. Ti pomáhají udržovat hladinu tělesné tekutiny, mají na starosti nervovou funkci a pohyb svalů. Mít keltskou mořskou sůl ve svých jídlech je tedy dobrým tahem, pokud usilujete o rovnováhu elektrolytů.

Alkalizující účinky

Na rozdíl od stolní soli má ta keltská alkalizační účinky. Snižuje kyselost v těle optimalizací pH, což přispívá k celkovému zdraví.

Zlepšení trávení a absorpce živin

Keltská mořská sůl podporuje sekrece žaludku a pomáhá při rozbíjení sacharidů. Výsledkem je funkční trávení a lepší využití živin.

Detoxikační síla

Teoreticky tento druh soli může být nápomocný i ve formě mírného detoxikačního činidla. Nutriční složení má tu moc, aby z těla odvádělo toxiny.

Udržování zdravé kůže

Míchání keltské mořské soli s teplou vodou poskytuje tolik potřebnou úlevu problémové pokožce. Proč? Už jen samotný hořčík v ní ukrytý je známý tím, že zmírňuje podráždění kůže, a to včetně akné a zarudnutí (1).

Potenciální nevýhody konzumace keltské mořské soli

Zatímco keltská mořská sůl má své výhody, nemělo by se to s ní přehánět. Obsahuje, stejně jako všechny soli, sodík. Ten podle vědců (2) zvyšuje krevní tlak a přispívá k potížím se srdcem. Nevýhodou je i absence jódu. Jód je klíčový pro dobrou práci se štítnou žlázou a metabolismus. Ve hře jsou i obavy z kontaminace těžkých kovů, konkrétně olova. Z tohoto důvodu se doporučuje zakoupit keltskou mořskou sůl z renomovaného zdroje.

Co s týče dávkování, obecným pravidlem pro zdravé dospělé je zhruba 2 300 miligramů (mg) sodíku denně. To se rovná asi jedné lžičce keltské mořské soli. Potřeby každého člověka se však liší, i proto se o příjmu keltské mořské soli nezapomeňte poradit se svým lékařem.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35876008/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770596/, (3) www.cs.wikipedia.org/wiki/Mořská_sůl





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat