Předvánoční úklid? Začněte letos šatníkem!

Těžko říci, kdo vymyslel tu „úžasnou“ tradici v podobě velkého gruntování před Vánoci. I když uklízíme po celý rok, stejně před svátky propadneme všeobecné hysterii a smýčíme, co se dá. Zkuste se ale letos soustředit na svůj šatník! Nejenže uklidíte, ale ještě můžete pomoci těm méně šťastným lidem. A to se před Vánoci rozhodně hodí!

Jak pořádně provětrat šatní skříň? Ve čtyřech jednoduchých krocích.

Krok č. 1: Náležitá příprava

Pořádek v šatníku nejlépe uděláte, pokud se do něj pustíte sami, tedy bez rušivých elementů v podobě partnera/partnerky, dětí, rodičů apod. Protože čím víc lidí vám začne mluvit do toho, co si nechat, co kam uklidit a co vyhodit, tím menší efekt bude průvan v šatníku mít. A tím déle vám úklid bude trvat.
Vyhraďte si například jedno sobotní odpoledne, partnera/partnerku, děti a spol. „odešlete“ ven (nebo do kina, muzea apod., pokud počasí na procházky není ideální) a ponořte se do šatníku. Vyndejte z něj úplně všechno. A jste připraveni začít.

Krok č. 2: Přebírání, rozmýšlení, třídění

A jsme u nejdelšího kroku celého úklidu. Když už máte obsah šatníku venku, pěkně se do něj ponořte. Přemýšlejte, zda jdou jednotlivé věci kombinovat s ostatními, vyzkoušejte, zda vám opravdu sedí, buďte k sobě upřímná a kritická. Že si nejste jistá? Pak se snažte oprostit od jakéhokoli sentimentu („tohle tričko nemůžu vyhodit, koupila jsem si ho, když jsem šla na první schůzku s manželem, však ono zas jednou bude trendy/však do něho určitě někdy zhubnu…“). Zkrátka posuzujte každý kousek s chladnou hlavou.

Oblečení třiďte na tři hromádky – to, jež si necháte, to, které by mohli ocenit kolegové/kolegyně, kamarádi/kamarádky apod., a to, které je takzvaně na vyhození.

Krok č. 3: Uklízení zpět

Nyní je to jednoduché – „schválené“ oblečení ukliďte zpátky do skříně.
To vyřazené, které není ještě tak docela na vyhození, už moc neprohlížejte. Čím víc o každém kousku budete přemýšlet, tím víc stoupá nebezpečí, že ho z hromádky „kamarádkám“ přesunete zpět do skříně. V téhle hromadě se jistě skrývají kategorie „sentiment“ a „já do toho jednou zhubnu“, které jsou velmi záludné. Proto si pamatujte – ne všechny kousky si uchovávat opravdu zaslouží, krásné vzpomínky budete mít i bez nich. A až opravdu zhubnete, koupíte si oblečení nové!

Krok č. 4: Obdarovávání/prodávání

S oblečením, které už nosit nebudete, máte několik možností, konkrétně čtyři.
Jak už jsme zmínili, můžete jím udělat radost třeba příbuzenstvu či kamarádkám – nepříliš obnošené kousky jim klidně můžete nabídnout, uvidíte, že jim uděláte radost!

Druhou možností jsou bazarové či aukční servery – máte docela slušnou šanci, že za nepotřebné oblečení ještě získáte nějaké peníze.
Třetí možnost je darování oblečení nějaké charitativní organizaci – poohlédněte se na internetu, určitě objevíte charitu, která obnošené šatstvo předá potřebným, teď před Vánoci jich jistě bude spousta.

No a možností čtvrtou jsou speciální kontejnery na oblečení, které rovněž fungují pro charitativní účely. Do nich je potřeba oblečení rozdělit do igelitových tašek, o všechno ostatní už se postará organizace, které je obsah kontejneru určen. Část oblečení předá potřebným, část je určena k recyklaci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat