Jsme módní ovce?! Málokdo tuší, proč má na džínsech cvočky

Většina lidí holdujících módě jsou spíš ovce, které neřeší, proč na sebe věší nejrůznější typy oděvů a doplňků, hlavně že jsou trendové. A tak už po staletí všichni nosíme na džínsech měděné cvočky doplňující design kapsiček, ale téměř nikdo netuší, proč tam vlastně jsou.

Poprvé je na riflových kalhotách použil krejčí Jacob Davies v roce 1872. Mistr svého oboru si všiml, že v místech, kde jsou dnes cvočky, se kalhoty velmi rychle opotřebují a roztrhnou či natrhnou. Rifle se tehdy používaly jako pracovní kalhoty, takže bylo žádoucí učinit je odolnějšími před poškozením třením a trhnutím.

Davies tak do rožků kapes přidělal měděné nýty, které jednak chránily před odřením, ale také pevně přichytily kapsu, kterou tak nebylo možné snadno odtrhnout, když se o ni dělník při práci zachytil.

Patent si od chudého krejčího koupil Levi Strauss a měděné cvočky se staly nedílnou součástí riflí alias džínsů stejně jako malá kapsička na hodinky.

„Robustní nýtované kapsičky se brzy staly velmi populárními u dělníků z celého San Franciska a brzy se dotud rozšířily po celých USA a do světa. Dnes jsou nedílnou součástí džínsů většiny značek,“ uvedl mluvčí společnosti Levi Strauss & Co.

Mnozí výrobci od používání nýtů upouštějí. Rifle už totiž dávno nejsou jen pracovním oděvem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat