Jak zůstat v teple? Zahřeje vás vlna nebo kašmír

Podle předpovědi to nevypadá, že by se zima chtěla někam vytratit. Pokud na sobě máte deset vrstev a stejně drkotáte zuby, možná je na čase zamyslet se nad materiály, které nosíte. Dejte sbohem umělotině, která možná vypadá pěkně, ale rozhodně vás nezahřeje, a vyměňte ji za kvalitní přírodní materiály. Po jakém materiálu se letos v zimě poohlédnout, abyste zůstala v teple?

Kašmír

Pokud jste ještě v rukou neměla pravý kašmírový svetr, jděte si jej do obchodu osahat a možná přehodnotíte svůj názor na příští nákup. Kašmír je materiál ze srsti kašmírových koz, který je velmi jemný, lehoučký a především hřejivý. Investice do kašmírového oblečení není zrovna nejnižší, ale můžete si být jistí, že se vám na něm nebudou dělat žmolky a se správnou péčí vám vydrží několik let. Kupte si pro začátek kašmírové ponožky a uvidíte, že vaše nohy budou v teple za každého počasí.

1. Kašmírový svetr, H&M, 1799 Kč,
2. Vlněný šál, H&M, 599 Kč,
3. Kabát ze 100% vlny, COS, 6999 Kč,
4. Kašmírové ponožky, Arde Style Shop, 1238 Kč,
5. Svetr s mohérem, MANGO, 999 Kč

Mohér

Je velmi jemná vlna z angorských koz připomínající lidské vlasy. Díky tomu, že vlákna mohéru na sobě nemají šupinky, které jsou typické pro jiné druhy vlny, neplstnatí a dlouho vydrží v perfektním stavu. Z mohéru seženete především teplé svetry, které si pro jejich hřejivé vlastnosti určitě zamilujete. Jen myslete na to, že mohér, pokud není opravdu jemný, může na rozdíl od kašmíru „kousat“, takže pod něj určitě něco oblékněte.

Ovčí vlna

Oba předchozí materiály jsou také vlnou, jen z jiných zvířat. Ovčí vlna, která je na etiketě označena jako „wool“, bývá cenově dostupnější, ale její izolační schopnosti jsou velmi podobné. Vlna zkrátka hřeje, a to i v případě, že je namočená. Na rozdíl od umělých vláken nepohlcuje tolik pachů, za to má jedno velké mínus - a tím je kousavost. V běžných řetězcích je vlna poměrně rozšířeným materiálem, před koupí se ale rozhodně vyplatí sledovat etiketu. Pokud je podíl umělých vláken vyšší než podíl samotné vlny a cena je poměrně vysoká, s klidným srdcem tam kousek nechte. 20 % vlny vás nezahřeje a vy zbytečně zaplatíte.

O všechny popisované materiály musíte pečovat a rozhodně je neprat v pračce na 40 stupňů se ždímáním. Takový kašmír dokonce do pračky nepatří vůbec! Ten se musí prát ve studené vodě se speciálním kondicionérem a sušit by se měl nejlépe položený. Některou vlnu do pračky dát můžete, ale vždy se před praním přesvědčte na štítku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat